100% električne energije iz obnovljivih do 2050?

100% električne energije iz obnovljivih do 2050?

Prema najnovijem istraživanju, koje su proveli Greenpeace International i Global Wind Energy Council, obnovljivi izvori energije mogli bi do 2050. godine u potpunosti opskrbljivati svijet električnom energijom. U izvještaju pod nazivom The Energy [R]evolution 2015 prvenstveno se ističe kako bi prelazak na potpuno obnovljive izvore energije do 2050. godine osigurao značajan broj novih radnih mjesta,

Prema najnovijem istraživanju, koje su proveli Greenpeace International i Global Wind Energy Council, obnovljivi izvori energije mogli bi do 2050. godine u potpunosti opskrbljivati svijet električnom energijom.

U izvještaju pod nazivom The Energy [R]evolution 2015 prvenstveno se ističe kako bi prelazak na potpuno obnovljive izvore energije do 2050. godine osigurao značajan broj novih radnih mjesta, te niz ušteda. U izvještaju su nadopunjeni i revidirani scenariji prethodnih izvještaja, te je ponuđen novi scenarij koji u cilju ima 100% zelenu energiju. Dodatno je prikazana i uporedba sa trenutnim scenarijem kojeg nudi izvještaj IEA’s World Energy Outlook Current Policies.

U oba izvještaja energija vjetra ima najveći udio, te čini 30 do 32% ukupnog udjela u opskrbi električnom energijom. U takvom scenariju do 2030. godine samo taj sektor mogao bi otvoriti 8 miliona novih radnih mjesta, što je 10 puta više nego danas, te je dvostruko više radnih mjesta od svih danas postojećih mjesta u industriji nafte i plina.

Unutar petnaest godina udio električne energije utrostručiti će se u odnosu na današnji udio, čime bi sa današnjih 21% dosegao 64%, zadovoljavajući gotovo dvije trećine svjetskih potreba za električnom energijom.

Danas postoje konkurentne tehnologije koje uvelike mogu pomoći u rješavanju problema klimatskih promjena, a kako bi ih u potpunosti mogli primijeniti potrebni su značajni koraci po pitanju promijene zakonodavstava i drugih regulatornih mjera. Ovo izvješće jasno pokazuje kako je energetska revolucija već započela, te ju više ništa ne može zaustaviti, jedino pitanje koje preostaje je da li će vodeći na vrijeme poduzeti određene mjere kako bi uspjeli izbjeći daljnje klimatske promjene, istaknuo je Steve Sawyer, glavni tajnik GWEC-a.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply