Struja iz otpadnih voda – Beč pravi elektranu na mulj

Struja iz otpadnih voda – Beč pravi elektranu na mulj

Glavni pogon za prečišćavanje otpadnih voda u Beču snabdijevaće se od 2020. godine obnovljivom energijom i to iz mulja otpadnih voda, što predstavlja najveći bečki ekološki projekat.

Pri postavljanju kamena temeljca za projekat postrojenja za energetsku optimizaciju mulja, gradonačelnik Beča Mihael Hojpl (Michael Haupl) objasnio je da Beč ovim projektom postavlja nove standarde koji već postaju uzor u svijetu.

“Štedljivi odnos prema nama raspoloživim resursima predstavlja jedan od glavnih izazova za gradove u 21. vijeku”, naveo je gradonačelnik Beča.

Postrojenja za prečišćivanje otpadnih voda se ubrajaju u najveće komunalne potrošače energije. U Beču se jedan posto cijelokupne potrošnje struje u Beču koristi upravo ovdje. Efikasnim iskorištavanjem energije koju sadrži mulj, glavno postrojenje bi moglo od 2020. godine da proizvodi potrebnu energiju od prečišćenog gasa.

“Pomoću mulja postrojenje za čišćenje otpadnih voda će postati ekološka elektrana. Tako će i klimatski bilans u Beču profitirati, jer će od 2020. godine ispuštanje ugljen-dioksida biti umanjeno za 40.000 tona godišnje. U cijelokupni projekt će biti uloženo oko 250 mil EUR, jer Grad Beč ulaže u životnu sredinu, čak i u ekonomski teškim vremenima”, rekao je Hojpl.

Do sada je u fokusu bila samo stabilizacija i smanjenje prečišćenog mulja. Dobijena energija je, pritom, bila samo sporedni proizvod. Ovim projektom se zapravo sve mijenja. U saradnji sa Institutom za kvalitet voda Tehničkog univerziteta u Beču došlo se do inovativnog postupka dobijanja energije. Prije nego što mulj dospije u silose za truljenje, iz njega treba da se ukloni voda i što je mulj deblji, bolji je za energetski bilans. Mulj je potrebno zagrijavati radi truljenja, a mali udio preostale vode štedi energiju.

Odvojena prljavština pri prečišćavanju vode iznosi oko dva miliona kubnih metara godišnje. Najvidljiviji znak novog postrojenja za prečišćavanje mulja jesu šest silosa za truljenje visokih po 30 metara sa zapreminom od 75.000 kubnih metara.

Tu se mulj zagrijava na 38 stepeni i usljed nedostatka vazduha bakterije razgrađuju organske materije. U 25 dana dugom postupku anaerobne stabilizacije nastaje prečišćeni gas koji se sastoji od dvije trećine energetski obogaćenog metana.

Od toga se dobija 20 miliona kubika godišnje. Istruhli mulj se zatim uklanja iz silosa za truljenje i spaljuje. Prečišćeni gas se potom u lokalnim toplanama sagorijeva pri čemu nastaje mehanička energija od koje nastaje električna energija, ali i toplotna koja se koristi za grijanje i zagrijavanje vode. Pritom ukupni stepen iskorištenosti energije u ovim lokalnim toplanama iznosi više od 80 posto.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply