Hrvatska: Prva energetski neovisna škola u svijetu

Hrvatska: Prva energetski neovisna škola u svijetu

Osnovna škola u Kaštel Lukšiću proizvodi električnu energiju od Sunca i zarađuje prodajom lokalnom distributeru.

Osnovna škola “Ostrog” u Kaštel Lukšiću kod Splita prva je energetski neovisna škola u Hrvatskoj, ali i svijetu. Ne samo da proizvode električnu energiju, već na njoj i zarađuju, a smišljaju i nove ekološke projekte.

Fotonaponska elektrana od 25 kilovata se nalazi na krovu obrazovne ustanove. Stidljivo su prije nekoliko godina u Kaštel Lukšiću počeli postavljati solarne panele, sada proizvode energiju od sunca i štede. Prva su energetski neovisna škola u Hrvatskoj i u svijetu, hvale se kod Splita.

“Mi smo na ovaj način izbacili određen dio energenata. Nadam se da ćemo ih se riješiti skroz”, kaže Nevenka Maras, direktorica OŠ “Ostrog”.

Viškovi struje se prodaju

Zaslugom projekta vrijednog 70.000 eura, uveli su i “led” rasvjetu. Dio modelom sufinanciranja, što moraju otplaćivati još tri godine. Pola novca prikupili su donacijama, najviše putem međunarodne web stranice za grupno financiranje. Na ideju koja je zaživjela ponosni su – osim energetske neovisnosti, još im je nešto važno.

“U školi su ostvarili planove. Proizvode električnu energiju za svoje potrebe. Viškove prodaju lokalnom distributeru, koji je opet vraća u mrežu. I škola zarađuje”, izvještava reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Deset hiljada eura godišnje putem firme Proenergy. I nije čudno što se mnogi zanimaju za školski poslovni recept u osiguranju novca za projekat, ne samo u Hrvatskoj.

“Sve više je i europskih škola, dobrostojećih europskih država, zanimaju se za način, jer žele kopirati naš model financiranja”, kaže direktorica Maras.

Ekolozi nastoje model sa školom u korištenju dalmatinskog sunca za energiju raširiti u okolici.

“Ide se prema tome da manja ploča daje bolju energiju, da i sjeverno sunce, difuzno, znači ne direktno sunce, daje energiju”, objašnjava Ante Ugrina iz Energetske zadruge Kaštela.

 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply