Kafa koja ne šteti okolini

Kafa koja ne šteti okolini

Proizvođači kafe u Kostariki prvi su na svijetu koji u toku proizvodnje uspijevaju zadržati emisiju ugljen-dioksida na nuli.

Veliki broj ljudi voli kafu. Međutim, da li bi platili veću cijenu za kafu koja se proizvodi na način koji ne šteti okolini?

Proizvođači kafe u Kostariki prvi su na svijetu koji u toku proizvodnje uspijevaju da zadrže emisiju ugljen-dioksida na nuli. To je otkriće koje žele podijeliti s ostatkom svijeta.

Svakog sata u svijetu se ispije gotovo stotinu miliona šoljica kafe i proizvodnja svake od njih rezultira ispuštanjem ugljen-dioksida u atmosferu. Osim kafe proizvedene jednoj zadruzi u regiji Dota, u planinama Kostarike. Riječ je o jedinoj certificiranoj kafi na svijetu čija proizvodnja ne šteti okolini.

Proizvođači poput Victora Romera koriste minimum hemijskog đubriva. Zrna kafe se potom peru u recikliranoj vodi, a zatim se prže u pećima koja kao gorivo koriste ljuspice kafe, a ne drvo. Sve to pomaže da se smanji emisija ugljen-dioksida.

“Dobivamo proizvode od majke Zemlje i znamo da ćemo na ovaj način imati šta ostaviti svojoj djeci. Time im dajemo i primjer kako se čuva zemlja”, kaže Romero.

Kupovina ugljikovih kredita

Ipak, nemoguće je postići da se emisija ugljen-dioksida u potpunosti izbjegne, pa ljudi kupuju ugljikove kredite, koji im omogućavaju da emisija ugljen-dioksida ostane u granicama dopuštene.

Ekološki osviještena proizvodnja unosan je posao. Njihova kafa u Velikoj Britaniji i Njemačkoj prodaje se po najvišim cijenama.

“Na svjetskom tržištu kafe vlada velika konkurencija, ali mi smo jedina kompanija koja ima certifikat za proizvodnju ugljik-neutralne kafe. To je naša prednost, jer neki kupci drže do ekologije”, kaže Roberto Mata, generalni direktor zadruge Coopedota.

Vlada sada taj recept pokušava primijeniti i u drugim dijelovima države.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply