12 savjeta za povećanje energetske efikasnosti za svaki mjesec u 2013. godini

Započnite 2013. godinu kako treba! Napravite plan da postanete energetski efikasniji iz mjeseca u mjesec sa 12 jednostavnih savjeta o uštedi energije. JANUAR Nova godina, nove sijalice Zamjenite stare neefikasne sijalice sa žarnom niti u vašem domu sa energetski efikasnom rasvjetom kao što su CFL, halogene sijalice ili LED  kako bi uštedili od 50 do

Započnite 2013. godinu kako treba! Napravite plan da postanete energetski efikasniji iz mjeseca u mjesec sa 12 jednostavnih savjeta o uštedi energije.

JANUAR

Nova godina, nove sijalice

Zamjenite stare neefikasne sijalice sa žarnom niti u vašem domu sa energetski efikasnom rasvjetom kao što su CFL, halogene sijalice ili LED  kako bi uštedili od 50 do 100 KM u potrošnji energije na godišnjem nivou.

FEBRUAR

Sniježan mjesec

Mjesec februar može biti vremenski nepogodan za prijevoz stoga se udržite sa najmanje dva prijatelja kako bi najmanje dva puta sedmično neko od vas vozio do posla i nazad, a možete uštediti na gorivu i do 250 KM godišnje.

MART

Proljeće dolazi

S proljećem odmah iza kutka, pripremite se za zamjenu starih jednoslojnih prozora sa novim energetski efikasnim prozorima kako bi uštedili i do 1000 KM na godišnjem nivou.

APRIL

Ne dajte da vas prevare energetski “˜vampiri”™

S prvoaprilskim šalama ne dajte da vas nadmudre energetski “˜vampiri”™, stoga isključite sve iz struje što ne koristite ili koristite “˜pametne”™ razdjelnike i produžne kablove za automatske uštede.

MAJ

Razmišljajte globalno

Podijelite neke savjete za uštedu energije sa vašim prijateljima, rodbinom i poslovnim partnerima koji žive ili rade u inostranstvu kako bi uštedili energiju na globalnom nivou.

JUNI

Vozite pametnije

U ljetnoj sezoni izbjegavajte brzu vožnju, ubrzavanje i bro kočenje kako bi uštedili na gorivu čak i do 33% vozeći na autoputu. Vozači mogu uštediti do 900 litara goriva ili čak i do 2000KM vozeči pažljivo na autoputu.

JULI

Ohladite se

Provjerite da li vam je klima uređaj u najbolje mogućem stanju jer hlađenje vašeg doma najviše troši električne energije.

AUGUST

Zadržite toplotu vani

Zaustavite curenje energije postavljajući brtve na vašim prozorima i vratima i provjerite da li je vaša kuća dobro i pravilno izolirana kako bi imali uštede do 20%.

SEPTEMBAR

Uštede za povratak u školu

Ako vi ili vaša djeca idete u školu ili radite ugradite digitalne ili “˜pametne”™ termostate za podizanje temperature vašeg doma dok je prazan što vam može donijetu uštedu energije i do 10%.

OKTOBAR

Večera je spremna

Za uštedu energije za vlastitim stolom zamijenite vaš stari frižider sa energetski efikasnijim (sa boljom energetskom klasom) modelom kako bi uštedili i do 150 KM na godišnjem nivou.

NOVEMBAR

Kako temperatura pada tako i računi

čuvajte temperaturu bojlera na 120 stepeni te izolirajte spremnik tople vode kako bi dodatno uštedili na gubitku energije.

DECEMBAR

Završite godinu sa manjom potrošnjom energije

Donijeli ste puno promjena ove godine i uštedili energije u vašem domu te se počastite jednim energetskim pregledom vašeg doma kako bi procjenili uštede za sljedeću godinu.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu