$30 mil. za razvoj solarnih projekata koji rade i noću

$30 mil. za razvoj solarnih projekata koji rade i noću

Agencija za istraživanje naprednih energetskih projekata Ministarstva energetike SAD-a (Department of Energy Advanced Research Projects Agency-Energy – ARPA-E) upravo je objavila kako će izdvojiti 30 miliona dolara na novi program kojim će se razviti ekonomičan način za iskorištavanje solarne energije, čak i u vremenima bez sunčeve svjetlosti. Projekt će voditi vrhunski naučnici, inženjeri i poduzetnici koji

Agencija za istraživanje naprednih energetskih projekata Ministarstva energetike SAD-a (Department of Energy Advanced Research Projects Agency-Energy – ARPA-E) upravo je objavila kako će izdvojiti 30 miliona dolara na novi program kojim će se razviti ekonomičan način za iskorištavanje solarne energije, čak i u vremenima bez sunčeve svjetlosti.

Projekt će voditi vrhunski naučnici, inženjeri i poduzetnici koji će “pomoći unaprijediti solarnu energiju izvan trenutnih tehnologija fotonapona (PV) i koncentrirane solarne energije (CSP) kako bi osigurali da solarna energije ostane stalan i isplativ obnovljivi izvor energije.

U saopćenju se navodi kako će novi program ARPA-E uključiti genijalnost najboljih američkih umova te otvoriti razvoj tehnologija koje su kritične za nastavak rasta solarne industrije.

Program će razviti hibridnu tehnologiju koja je dosad bila poznata kao FOKUS (Full-Spectrum Optimized Conversion and Utilization of Sunlight). Projekat ima za cilj razviti dvije različite tehnološke mogućnosti za pružanje jeftine i visokoučinkovite solarne energije na zahtjev. U ARPA-E se nadaju kako će hibridni pretvarači koristiti čitav solarni spektar puno učinkovitije od PV ili CSP tehnologije i to korištenjem toplinske i električne energije iz promjenjivih solarnih izvora.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu