5.100 milijardi USD biće investirano u obnovljive izvore energije do 2030. godine

5.100 milijardi USD biće investirano u obnovljive izvore energije do 2030. godine

5.100 milijardi je izuzetno velik broj. To je cifra koja je nešto niža od jedne trećine godišnjeg BDP-a Sjedinjenih Američkih Država. To je iznos koji će, prema Bloomberg News Energy Finance izvještaju, biti investiran do 2030. godine u nove elektrane koje koriste obnovljive izvore energije. Od ukupno 5.000 gigawata instalisane snage proizvodnih kapaciteta za proizvodnju električne

5.100 milijardi je izuzetno velik broj. To je cifra koja je nešto niža od jedne trećine godišnjeg BDP-a Sjedinjenih Američkih Država. To je iznos koji će, prema Bloomberg News Energy Finance izvještaju, biti investiran do 2030. godine u nove elektrane koje koriste obnovljive izvore energije.

Od ukupno 5.000 gigawata instalisane snage proizvodnih kapaciteta za proizvodnju električne energije koji će biti dodatno izgrađeni u svijetu do 2030 godine oko 4.000 GW će biti zasnovani na obnovljivim izvorima energije što predstavlja 80% svih novih kapaciteta. Vodeća tehnologija u novim postrojenjima čiste energije biće solarni izvori, kažu analitičari Bloomberg-a. Oni predviđaju da će solarni izvori biti ekonomski konkurentni ostalim izvorima energije već do 2020. godine.

Pad cijena solarnih čelija ćine ove izvore energije profitabilnim biznisom koji više na zavisi od podrške kroz državne subvencije. Pad cijena vjetro turbina ubrzava rast korištenja energije vjetra. Solar i vjetroenergija kombinovano porast će sa trenutnih 3%,  na 16 % ukupnih svjetskih izvora energije do 2030. godine, predviđa Bloomberg. Izvještaj naglašava da se rast obnovljivih energetskih izvora nastavlja, bez obzira na smanjenje subvencija za obnovljivu energiju od strane vlada SAD i Njemačke. Od 2011. godine ukupne godišnje investicije u izvore zasnovane na obnovljivim izvorima energije više od 10 puta su veće nego ulaganja u proizvodnju energije na bazi foisilnih goriva. Ovaj uzlazni trend za čistu energiju indikator je nastavka njenog rasta i u daljoj budućnosti.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply