50 savjeta s kojima možete odmah smanjiti režije!

Kao prvo, pazite na grijanje i toplu vodu – to čini oko 80% potrošnje energije u kućanstvu. Izolacija kuće Projektujte kuću tako da je većina prozora i dnevnih prostorija na južnoj strani kuće kako biste iskoristili sunce za zagrijavanje i rasvjetu, a na sjevernoj strani neka budu kuhinja, hodnik, spavaće sobe, kupaonica. Smanjite korištenje klima-uređaja tako da fasada bude svijetle

Kao prvo, pazite na grijanje i toplu vodu – to čini oko 80% potrošnje energije u kućanstvu.

Izolacija kuće

 1. Projektujte kuću tako da je većina prozora i dnevnih prostorija na južnoj strani kuće kako biste iskoristili sunce za zagrijavanje i rasvjetu, a na sjevernoj strani neka budu kuhinja, hodnik, spavaće sobe, kupaonica.
 2. Smanjite korištenje klima-uređaja tako da fasada bude svijetle boje, kuću provjetravajte tokom noći, a u višeetažnim kućama otvorite etaže kako bi se efektom dimnjaka topli zrak digao, a hladni spustio.
 3. Spuštajte roletne i zaklanjajte zavjesama i sjenilima prozore kako biste spriječili ulazak Sunčevih zraka: u ljetnom periodu vanjske roletne mogu smanjiti temperaturu u prostoru i do 8 Celzijevih stepeni.
 4. U zimskom periodu roletne i zavjese koristite noću kako biste spriječili gubitke toplote kroz prozore: na starim i lošim prozorima gubi se više od 50% toplote, a roletne mogu smanjiti te gubitke i za 10%.
 5. Ako možete, kupite dvostruko ili trostruko ostakljenje prozore koji između stakala imaju plin argon, čime se znatno smanjuje ispuštanje toplote, a Lowe premaz (sloj metalnog oksida) reflektira toplotu nazad u prostoriju.
 6. Smanjite troškove za grijanje koji čine do tri četvrtine troškova za energente u režijama tako da stavite fasadu, a bilo bi dobro da postavite što deblju toplotnu izolaciju na vanjskim zidovima te zamijenite prozore.
 7. Kuću prvo dobro izolirajte (osim gubitka toplote, sprečava kondenzaciju i pojavu plijesni) pa tek onda ugradite sistem grijanja i hlađenja koji će biti manjeg kapaciteta nego što je to bilo potrebno prije izolacije.
 8. Ako nemate novca za nove prozore, polijepite izolacijske brtvene trake oko prozora i vrata. Cijena ove trake je oko 2 KM po metru. Za trošak trake od 10 KM, primjerice, uštedit ćete oko 70 KM godišnje.
 9. Ako postoje pukotine između prozora i zida kroz koje zimi prolazi hladan zrak, zatvorite ih odgovarajućim materijalima kao što je pur pjena. Na grijanju se time može uštediti i do 100 KM godišnje.
 10. Osigurajte prirodnu ili mehaničku ventilaciju potkrovlja, koja je nužna za uklanjanje vlage iz prostora i toplote u ljetnom periodu kad temperatura u potkrovlju može dostići temperaturu i preko 50 stepeni Celzijusa.

Uređaji za grijanje i hlađenje

 1. Svake godine prije sezone grijanja pozovite servisera da provjeri plinske (bojleri) ili uljne instalacije i plamenik. Zaprljan plamenik uzrokuje nedovoljno izgaranje goriva, a u bojlerima kamenac smanjuje prolaz toplote. Naslaga kamenca od 1 mm na izmjenjivaču toplote ili bojleru može smanjiti efikasnost uređaja za 10%.
 2. U radijatore (centralno grijanje) preko ljeta može ući zrak koji smanjuje kapacitet rada (pola radijatora je toplo, a pola hladno). Stoga treba redovno odzračivati radijatore i cijelu instalaciju dok sav zrak ne izađe, odnosno dok ne počne kapati voda.
 3. Ako je temperatura zraka u prostorijama previsoka, ne snizujte je otvaranjem prozora, jer tako rasipate energiju. Samnjite grijanje radijatora ili ugradite termostatske ventile koji automatski regulišu temperaturu.
 4. Preko ljeta podesite klima-uređaj na 26 °C. Za svaki stepen niže temperature u prostoru utroši se 3 do 5% više energije. Zbog zdravstvenih razloga, razlika između vanjske i unutarnje temperature ne smije biti viša od 7 °C.
 5. Ne otvarajte prozore ako je hlađenje uključeno. Ukoliko morate provjetriti prostoriju, za to vrijeme ugasite klima-uređaj.
 6. Prije sezone hlađenja ili grijanja treba pozvati ovlaštenu osobu da očisti vanjsku i unutarnju jedinicu klima-uređaja i tako spriječi preveliku potrošnju energije zbog zaprljanih površina izmjenjivača toplote. Filtere možete čistiti sami, barem jednom mjesečno.
 7. Kupujte klima-uređaje energetskog razreda A (najviši), jer su energetski najefikasniji i postižu uštede od 20 do 40% (ovisno o proizvođaču) u odnosu na klasične uređaje i one s nižim energetskim razredom.
 8. Onima koji se griju na drva (biomasa je obnovljiv izvor energije) preporučuje se da ne zatrpavaju ložište, jer će iskoristivost biti bolja ukoliko se pune manjim količinama cjepanica i to promjera većim od 15 cm.
 9. Ako zamijenite staru peć na drva efikasnijom novom peći ili još bolje kotlom koji se spaja na radijatore, možete uštediti i do 50% ogrjevnih drva.
 10. Toplotne pumpe (iz prirodne toplote zemlje u dubini, podzemnih voda ili iz vanjskog zraka), uz pomoć kompresora koji zagrijava vodu, za grijanje troši 2,5 do 4 puta manje struje nego električni radijatori ili peći.
 11. Ugradite fotonaponske panele koji proizvode električnu energiju uz pomoć sunca. Kako je rasvjeta potrošač male snage fotonaponski paneli su idealan izvor električne energije i to naročito u područjima koja nemaju osigurano napajanje iz elektrodistribucijske mreže.

Rasvjeta

 1. Rasvjeta u kućanstvima troši 10 do 15% električne energije. Zato maksimalno koristite dnevno svjetlo, redovito čistite prozore i ne postavljajte tamne zavjese ili previše biljaka ispred prozora.
 2. Zamijenite obične sijalice sa žarnom niti štednim sijalicama koje troše šest puta manje električne energije. Kod običnih sijalica u svjetlost se pretvara svega 5% uložene energije, dok se ostatak pretvara u toplotu.
 3. Ugradnjom digitalne inteligentne rasvjete sa štednim sijalicama u porodičnoj kući od 150 m2 moguće je uštediti oko 65% u odnosu na klasičnu rasvjetu. Utrošak energije će biti oko 4500 kWh, a rok za povrat investicije 15,8 godina.

Kućanski uređaji

 1. Bilo bi idealno da su svi kućanski uređaji energetskog razreda A jer troše i do 40% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D. Postoji sedam razreda energetske efikasnosti označenih slovima od A do G (troše najviše energije).
 2. Kupite hladnjak koji odgovara potrebama vaše obitelji. Hladnjak srednjeg kapaciteta troši 300 kWh godišnje, bez obzira je li pun ili prazan, a mjesečna potrošnja raste do 20 kWh za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta.
 3. Postavite hladnjake i ledenice na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini šporeta, radijatora ili bojlera) i ne izlažite ih sunčevu zračenju – svaki stepen manje smanjuje potrošnju struje i do 6%.
 4. Provjerite da li brtva na vratima hladnjaka dobro prianja tako da umetnete komad papira – ako ne padne, brtve na vratima hladnjaka su u dobrom stanju.
 5. Pravovremeno odleđujte hladnjake i ledenice jer tako štedite energiju i produžujete radni vijek uređaja. Odleđivanje je potrebno kad debljina leda dostigne 3 do 5 milimetara.
 6. Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je minus 18°C, a samo 1°C niže povećava potrošnju energije i do 5%. Hranu do mjesec dana čuvajte na temperaturi od minus 12°C, a do jedne godine na minus 18°C.
 7. Pranjem posuđa u perilici trošimo do 60% manje električne energije i do 85% manje vode nego kod ručnog pranja. Perilicu koristite samo kad je potpuno napunjena posuđem, redovito provjeravajte filtre i omekšivače vode koji sprečavaju nakupljanje kamenca.
 8. Za jedno pranje veša u mašini samo na zagrijavanje vode se potroši 90% električne energije. Smanjite potrošnju struje za 40% jednim pokretom ruke pri odabiru programa s 40°C na 30°C, uz iste učinke pranja.
 9. Bubanj uvijek napunite do maksimuma. Napola puna mašina ne isplati se uključivati da ne biste za istu količinu veša dva puta pokretali čitav proces, a pretrpana perilica troši više struje uz lošije rezultate. Danas postoje perilice za 3 do 7 kg rublja.
 10. Veš sušite na zraku. Najveća ušteda pri sušenju veša u perilici postiže se centrifugiranjem od najmanje 1000 okretaja u minuti. Namještanjem na 1600 okretaja uštedi se i do 30% struje.
 11. Uvijek koristite veličinom optimalno grijaće kolo štednjaka za odabranu posudu, prilagodite veličinu posude količini hrane koju kuhate i poklopite je jer se time uštedi i do 20% energije.
 12. Staklokeramičke grijaće ploče vrlo precizno usmjeravaju toplotnu energiju na samo dno posude, pa su stoga efikasnije nego klasične grijaće ploče.
 13. Pri kupnji šporeta izaberite onaj koji ima mogućnost kuhanja i na plin, bez obzira imate li gradski plin ili kupujete plinske boce. Plin je ekološki
  prihvatljiviji energent od električne energije, a hrana se na plamenu brže skuha.
 14. Pećnice s ventilatorom mogu uštediti od 10 do 15% energije, a zaprljane pećnice troše više energije nego one koje se redovito čiste.

Mali kućanski aparati

 1. Izbjegavajte rad električnih uređaja u “stand by” načinu rada kad god je to moguće, jer se tako troši i do 6% električne energije u kućanstvu.
 2. Mikrovalna pećnica je energetski efikasnija od obične pećnice zbog kraćeg vremena pripreme hrane. Uštede mogu ići i do 50%, i to za pripremu malih količina hrane, a naročito prilikom podgrijavanja.
 3. Koristite električne grijače za vodu, jer je zagrijavanje vode brže i efikasnije od zagrijavanja vode u posudi na šporetu, bilo da se grije na električnom kolu ili na plamenu.
 4. Računar uvijek gasite kad ga ne koristite, a ako ipak morate ostaviti uključen računar dok ne radite na njemu, ugasite monitor jer on troši više od 50% energije cijelog sistema.
 5. Screen saver ne štedi energiju, već samo ekran. Paljenje i gašenje računala ne troši dodatnu energiju, niti opterećuje računar, nego produžuje vijek trajanja komponenti i štedi energiju. Monitor uključen tokom cijele noći potrošit će energiju za zagrijavanje šest večera u mikrovalnoj peći.
 6. TV u “stand by” načinu rada troši i do 24% energije u odnosu na potrošnju energije kad je uključen, pa svakako isključite TV ili DVD prilikom dužih izbivanja iz kuće.
 7. Neki punjači za mobitele, prijenosni računari i digitalne kamere troše energiju i kad su uređaji napunjeni i kad su odvojeni od uređaja, pa zato ne ostavljate punjač u utičnici.

Voda

 1. Napunite sudoper ili neku posudu u kojoj ćete posuđe oprati i natopite prljavo posuđe prije pranja. Ručnim pranjem posuđa trošite i do 80% više vode nego perilica posuđa.
 2. Ne puštajte da voda teče dok perete posuđe, zube, ruke… Pri pranju zubi se time uštedi u prosjeku 5 litara, a pri pranju ruku i do 10 litara vode.
 3. Stavite par puta godišnje vodotopivu boju u svoj vodokotlić. Ako primijetite tragove boje u WC školjci, znači da vodokotlić curi i gubi se velika količina vode. Popravite ga.
 4. Zamijenite brtve na slavinama iz kojih kaplje. Pri kapanju od jedne kapi u sekundi, dnevni gubici su 16,5 litara, a godišnji oko 6000 litara vode. Cijena gumice za brtvljenje je oko 2 KM.
 5. Ugradnjom individualnih vodomjera i razdiobom utroška vode prema stvarnoj potrošnji postižu se značajne uštede (i do 40%) jer svako plaća svoj račun te vodi brigu o stanju slavina, vodokotlića i mijenja svoje navike.
 6. Instalirajte štedljive vodokotliće koji mogu zalijevati WC školjku s 5 litara umjesto 9 ili 10 litara koliko ih ispušta većina, posebice starijih. To svakako učinite ako je vodokotlić stariji od 1993. godine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply