9 od 10 najvećih elektrana su hidroelektrane

9 od 10 najvećih elektrana su hidroelektrane

Procjenjuje se da 62.500 elektrana radi širom svijeta, sa ukupnim kapacitetom za proizvodnju više od 6.000 gigavata (GW).

Četiri od deset najvećih elektrana se nalaze u Kini, a sve četiri od tih elektrana su počele sa radom u proteklih 13 godina. Najveća svjetska brana Tri klisure, nalazi se na rijeci Yangtze i ima kapacitet od 22,5 GW. Hidroelektrane su drugi najveći izvor električne energije u Kini, nakon uglja, i čine 20% ukupne proizvodnje u zemlji.

Južna Amerika je dom za tri od 10 najvećih elektrana na svijetu. Brazilski Itaipu Dam, koji se nalazi na Parana rijeci koja čini granicu između Brazila i Paragvaja, ima kapacitet od 14 GW. Iako je Itaipu Dam drugi najveća hidroelektrana u smislu kapaciteta, ona zauzima prvo mjesto po generisanju energije, sa proizvodnjom od 89500000000 kilowatthours (kWh) u 2015. godini.

Nuklearna elektrana Kashiwazaki-Kariwa u Japanu je najveća nuklearna elektrana na svijetu i šesta po veličini elektrana bilo koje vrste u svijetu. Međutim, Kashiwazaki-Kariwa je među mnogim nuklearnim elektranama u Japanu koje su zatvorene nakon nesreće u Fukušimi u 2011. godini i tek treba da podnese zahtjev za ponovno puštanje u pogon.

The Grand Coulee Dam je sedma elektrana po snazi u svijetu i najveća brana u Sjedinjenim Američkim Državama. Ona opskrbljuje električnom energijom jedanaest država (Washington, Oregon, Idaho, Montana, Kalifornija, Wyoming, Colorado, New Mexico, Nevada, Utah, i Arizona), kao i Kanadu. -Ona je bila najveća elektrana u svijetu od 1949. do 1960. godine, dok je nisu nadmašile elektrane u Rusiji i Kanadi. Nakon ekspanzije, Grand Coulee je ponovo bila najveća elektrana od 1979. do 1986. godine, dok je nije zamijenila Venecuelanska Guri Dam elektrana.

Sajano-Shushenskaya Dam u Rusiji je deseta elektrana po snazi u svijetu. Nalazi se na Jenisej rijeci, to je najveća elektrana u Rusiji, s kapacitetom od 6,4 GW. Hidroelektrane čini 21% ruskog električne energije.

eia_1018b

Kapacitet velikih hidroelektrana se uglavnom bazira na kapacitetu i broju instaliranih turbina, a ne na količini vode u rezervoaru iza brane. Na primjer, brana Tri klisure mogao, maksimalno može držati oko 10000000000000 litara vode. Brane sa manjim proizvodnim kapacitetima, kao što su Venecuelanska Guri Dam i Tucurui brana u Brazilu, mogu držati više vode, s maksimumom od 36 hiljada miliona i 12000000000000 litara. Milijarda litara teži oko 4,2 milijardi tona i zauzima zapreminu kocke koja je skoro jedan kilometar (ili 1,56 kilometara) široka.

eia_1018c

Nekoliko zemalja grade velike hidroelektrane kako bi zadovoljile rastuće potrebe za električnom energijom. Neke od uskoro najvećih elektrana na svijetu su hidroelektrane u izgradnji u zemljama kao što su Kina i Brazil.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply