• HOME

  PLATFORMA ZA NISKO-KARBONSKI URBANI RAZVOJ KANTONA SARAJEVO

  Poštovani, zadovoljstvo nam je pozvati vas na Platformu za nisko-karbonski urbani razvoj Kantona Sarajevo. Učešće je besplatno, a da bi ste bili učesnik ovog jedinstvenog događaja, potrebno je samo popuniti prijavnu formu dastupnu na linku https://forms.gle/YRRhcBVTR3CPtVke8 . Vidimo se 25.04.2019. godine!

 • HOME

  Beč će dobiti prvu ulicu s mogućnošću regulacije temperature zraka

  Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i ekonomiju širom svijeta. Naučnici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planeta ima na ljude te biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka.

 • HOME

  Gimnazija u Živinicama pobjednica u natjecanju o obnovljivim izvorima energije

  U Gimnaziji Živinice danas je svečano pušten u pogon fotonaponski uređaj pomoću kojeg će se zahvaljujući suncu, odnosno obnovljivim izvorima energije napajati kabinet informatike. Ova škola tako je postala jedna od vodećih u projektu „Pametne škole“ kojim je Centar za razvoj i podršku iz Tuzle okupio 19 mladih inovatora iz BiH i Hrvatske. Fotonaponski uređaj nagrada je učenicima živiničke Gimnazije za njihov inovativni i kreativni rad na natjecanju škola u uštedi energije koje je krajem prošle godine održano u Slavonskom Brodu.

 • HOME

  Zajednička izjava SAD, Britanije, Njemačke, EU: BiH nije ispunila obaveze Energetske zajednice

  Ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Ambasador Velike Britanije, Ambasador Federalne Republike Njemačke, Zamjenik šefa Delegacije EU i Direktor Sekretarijata Energetske zajednice, održali su sastanak sa predstavnicima nadležnih organa Bosne i Hercegovine i entiteta kako bi razgovarali o napretku u energetskom sektoru.

 • HOME

  Korištenjem obnovljivih izvora do jače privrede

  Korištenje obnovljivih izvora energije velika je šansa za BiH i razvoj njene privrede, glasi jedna od poruka koja je poslata iz Neuma, sa 5. energetskog samita, koji je otvoren danas, a traje tri dana.