Ajfelov toranj se od sada napaja strujom putem skrivene vetroturbine

Ajfelov toranj se od sada napaja strujom putem skrivene vetroturbine

Na visini od oko 120 metara kompanija Urban Green Energy montirala je neprimjetne turbine koje od vjetra prave električnu energiju.

Na najpoznatijoj francuskoj građevini, koja je ove godine napunila 127 godina, uvijek ima posla. Međutim, Ajfelov toranj nije zainteresovan samo za farbanje svojih čeličnih nosača već mu se sviđaju i konstatne nadogradnje. Nedavno je ovaj pariški orijentir dobio stakleni pod na prvom spratu a ove godine ugrađeno je nešto što je dosta skriveno od pogleda – vjetro-turbine.

Turbine su isprojektovane tako da ne budu atrakcija već naprotiv – da se što manje vide. Sistem se sastoji od čeličnih krilaca, koja su ofarbana u istu boju kao i toranj, kao i od turbine koja proizvodi 10.000 kWh dovoljno da obezbedi osnovne energetske potrebe tornja. Turbine ne samo da su teško vidljive, već su pritom i veoma tihe. “Tiše su od ljudskog šapata” – piše UGE.

Šteta je što su turbine i krilca skrivene od pogleda jer je to savršen dodatak na kreaciju Gustava Ajfela. Na kraju krajeva, to je čovjek koji je postao poznat promovišući nove tehnologije i nove materijale – gvožđe. Verujemo da bi Ajfel voleo da vidi kako se njegovo delo napaja električnom energijom uz pomoć vjetra…

1 comment

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

Marketing

Najnovije

Izdvojeni Video