Albanija i Kosovo potpisali sporazum o zajedničkom energetskom tržištu

Albanija i Kosovo potpisali sporazum o zajedničkom energetskom tržištu

Ministar energetike i industrije Albanije Damian Gjiknuri i ministar za ekonomski razvoj Kosova Fadil Ismayli danas su u Tirani potpisali sporazum o formiranju zajedničkog energetskog tržišta između dvije zemlje. Ministar Gjiknuri je nakon potpisivanja sporazuma kazao da će zajedničko tržište između Albanije i Kosova biti ozvaničeno razvojem električne transmisije jačine 400 kilovata. Također, naglasio je da će

Ministar energetike i industrije Albanije Damian Gjiknuri i ministar za ekonomski razvoj Kosova Fadil Ismayli danas su u Tirani potpisali sporazum o formiranju zajedničkog energetskog tržišta između dvije zemlje.

Ministar Gjiknuri je nakon potpisivanja sporazuma kazao da će zajedničko tržište između Albanije i Kosova biti ozvaničeno razvojem električne transmisije jačine 400 kilovata.

Također, naglasio je da će dalekovod, čija izgradnja je planirana u narednom periodu, osigurati energetsku sigurnost između dvije zemlje.Ministar Ismayli je izjavio da je potpisani sporazum vrlo pozitivan za obje zemlje dodajući da dvije države planiraju i saradnju u oblasti telekomunikacija.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu