Ambiciozni klimatski planovi SAD-a i Kine

Ambiciozni klimatski planovi SAD-a i Kine

Naučnici tvrde da se moraju poduzeti drastične mjere ukoliko planeta želi ograničiti globalno zagrijavanje. Kina i Sjedinjene Američke Države, koji zajedno proizvode blizu 45 posto svjetskog ugljen-dioksida, postavili su ambiciozne ciljeve kada je riječ o emisijama stakleničkih plinova, a zvanični Peking je objavio kako će njegove emisije imati vrhunac “blizu 2030. godine”. Ovo je prvi put da je Kina, najveći

Naučnici tvrde da se moraju poduzeti drastične mjere ukoliko planeta želi ograničiti globalno zagrijavanje.

Kina i Sjedinjene Američke Države, koji zajedno proizvode blizu 45 posto svjetskog ugljen-dioksida, postavili su ambiciozne ciljeve kada je riječ o emisijama stakleničkih plinova, a zvanični Peking je objavio kako će njegove emisije imati vrhunac “blizu 2030. godine”.

Ovo je prvi put da je Kina, najveći zagađivač na svijetu, postavila datum, makar i otprilike, za okončanje porasta svojih emisija.

Istovremeno je SAD postavio za cilj da smanji svoje emisije plinova koji su odgovorni za klimatske promjene za 26 do 28 posto do 2025. godine, a kao mjerna uzima se 2005. godina.

Ova deklaracija objavljena je u vrijeme kada su se susreli američki predsjednik Barack Obama i njegov kineski kolega Xi Jinping u Pekingu.

Ograničavanje zagrijavanja

Kina će pokušati “povećati udio nefosilnog goriva u proizvodnji energije na blizu 20 posto do 2030. godine”, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Prošle godine je taj udio iznosio 10 posto, ranije su objavili kineski zvaničnici.

Naučnici tvrde da se moraju poduzeti drastične mjere ukoliko planeta želi ograničiti globalno zagrijavanje na dva stepena Celzijusa, što je cilj Ujedinjenih naroda, u odnosu na predindustrijske nivoe, a neuspjeh u tome bi mogao imati strašne posljedice.

Kina i SAD će biti ključni u osiguravanju globalnog dogovora na smanjenju emisija štetnih plinova nakon 2020. godine, a taj dogovor bi trebao biti postignut u Parizu naredne godine.

Ove dvije države su dugo bile suprotstavljenje kada je riječ o globalnim ciljevima, međusobno su se optuživale da trebaju imati više odgovornosti za smanjenje količine emisija štetnih plinova.

Velika razlika

Blaire Palese, izvršna direktorica pokreta 350.org, koji promovira podizanje svijesti o klimatskim promjenama, pozdravila je kinesko-američku objavu, kazavši kako će to napraviti “veliku razliku i svi ćemo pratiti napredak”.

“Nadamo se da će napraviti pomak koji će pratiti druge države”, kazala je za Al Jazeeru istakavši kako je “nerealno očekivati okončanje korištenja fosilnih goriva”.

“Postavljanje ovakvih ciljeva šalje poruku, naročito uoči samita G20, da ovo neće biti samo promjena za okoliš, već i za poslovni sektor. To znači da će se na energiju i gorivo drugačije gledati.”

Australija će ove sedmice dočekati svjetske lidere na samitu G20.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu