Apeor: Sektoru obnovljivih izvora energije podrška, a ne manipulacija

Apeor: Sektoru obnovljivih izvora energije podrška, a ne manipulacija

članovi Asocijacije proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa (Apeor) oštro su osudili odgovorne za pogrešno informisanje javnosti, navodeći kako su iznenađeni površnošću tumačenja, ionako dugo isčekivanog, Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije. “Iznenađeni smo također i iznošenjem brojnih neistina prije svega Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, ali i pojedinih medija. Pored ionako

članovi Asocijacije proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa (Apeor) oštro su osudili odgovorne za pogrešno informisanje javnosti, navodeći kako su iznenađeni površnošću tumačenja, ionako dugo isčekivanog, Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

“Iznenađeni smo također i iznošenjem brojnih neistina prije svega Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, ali i pojedinih medija. Pored ionako komplikovane, otežavajuće i još uvijek nedefinasane do kraja zakonske regulative, spore administracije sa kojom se investitori u sektoru obnovljivih izvora energije svakodnevno susreću, zahvaljujući površnim ‘analizama’ nestručnih osoba sada su osuđeni i na javni linč”, navode iz Asocijacije.

Pojašnjavaju kako su pojedini mediji proteklih dana, pored ostalog, pisali o naknadi za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora koja je sastavni dio računa za električnu energiju.

Izbjegavanje pravnog vakuuma

“Radi se, prije svega, o nepoznavanju materije ali i stavovima baziranim na izjavama federalnog ministra za energiju, rudarstvo i industriju, te su tom prilikom iznesene brojne dezinformacije. Odluka o utvrđivanju jediničnog iznosa naknade za podsticanje proizvodnje električne energije kroz obnovljive izvore energije i efikasnu kongregaciju nije nezakonita, kako se navodi. Vlada FBiH donijela ju je na osnovu člana 39. Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji. S ciljem izbjegavanja mogućeg pravnog vakuuma donesena je ta odluka koja će se primjenjivati do donošenja podzakonskih propisa iz ovoga zakona”, dodaje se u saopćenju Apeora.

Navode kako su potrošači u FBiH, u čiju kategoriju spadaju i investitori, minimalnu nakanadu za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora plaćali i ranije, ali je prikupljanje tih sredstava bilo obustavljeno za vrijeme pravnog vakuma. Stoga, smatraju u Apeoru, potrošači ne bi trebali biti iznenađeni kao što se to navodi u saopštenju za javnost, koje potpisuje Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

“Ne radi se tu ni o kakvom udaru na džep građana, jer naknada od 0,001 KM po utrošenom kWh račun za električnu energiju mjesečno dodatno optereti, u prosjeku, za 0,26 KM za domaćinstva na operativnom područiju JP Elektroprivreda BH d.d. Sarajevo, a 0,35 KM za domaćinstva na operativnom područiju JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar. Uz to, oobičajena praksa u svim zemljama EU i svijeta je da se nakanda za poticanje razvoja i korištenja onovljvih izvora energije prikuplja od krajnjih potrošača”, saopćeno je iz Apeora.

Ističu kako je jedna od dezinformacija i to da Hrvatska zabranjuje proizvodnju električne energije putem vjetro i solarnih elektrana, te podsjećaju da su u sektor obnovljivih izvora u FBiH investitori do sada uložili preko 100 miliona KM, a često se radi o kreditnim zaduženicima i privrednicima koji sve svoje obaveze prema državi uredno ispunjavaju.

Napominju i kako u FBiH trenutno postoji nekoliko stranih kompanije koje su uložile znatan novac u ovu oblast te namjeravaju nastaviti sa tim ukoliko im bh. vlasti to omoguće.

Ulaganja stavljena na kocku

“Zaboravlja se činjenica da se postrojenja za iskorištavanje obnovljvih izvora energije koja izgrade privatni investitori nakon isteka koncesionog perioda (po zakonskim odredbama u FBiH koncesioni period je 30 godina) bez nakanade vraćaju davaocu koncesije (Federaciji BiH ili kantonima) i oni nastavljaju da ih ekonomski eksploatišu. Dakle, riječ je o ulaganjima koja su investitori stavili na kocku čekajući više od 19 godina da se zakonska regulativa ove oblasti definiše do kraja a ne, kako se navodi, o najsigurnijoj investiciji u Bosni i Hercegovini”, navode iz Apeora.

Naglašavaju kako ova oblast zahtijeva između ostalog i poseban senzibilitet baziran na dugoročnoj viziji razvoja i energetike i cjelokupnog društva čija sudbina dramatično ovisi o energiji.

“Takav senzibilitet ne samo da nismo prepoznali u tekstovima koji su proteklih dana bili u medijima već smo u njima prepoznali i direktno suprotstavljanje ovim principima i to, što je posebno porazno, od strane onih koji treba da kreiraju energetsku politiku”, zaključili su u Apeoru.

Klix.ba

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu