Audigate: Testovi EK pokazali prekomjerne emisije štetnih gasova

Audigate: Testovi EK pokazali prekomjerne emisije štetnih gasova

Audijev najprodavaniji model pušta prekomjerne toksične dizel emisije, pokazali su rezultati laboratorijskih testova Europske komisije, podižući sumnje u malverzacije u Volkswagenovoj luksuznoj diviziji.

Rezultati prijete upletanju Audija u skandal koji je zahvatio kompaniju jer je priznala varanje na testovima ispitivanja emisija plinova softverom za maskiranje azotnih oksida.

Laboratorijski testovi koje vodi Zajednički istraživački centar Europske komisije su pokazali da najnoviji A3 Euro 6 dizel generacije emitira 163 miligrama (mg) azotnih oksida po kilometru, što je dvostruko više od zakonskog maksimuma od 80mg.

Odvojeni laboratorijski test pokazao je da A3 emitira 140mg azotnih oksida na temperaturi motora od 10 stepeni Celzija, ali i da emitira ispod 80mg kada automobil radi sa hladnim motorom.

“Razlike između hladnog i vrućeg starta je teško objasniti”, rekao je Bas Eikhout, poslanik u Europskom parlamentu.

Audi je odbacio rezultate, rekavši da je nivo od 163 miligrama izazvan pogrešnim mjerenjima u Zajedničkom istraživačkom centru. Ključni parametri kao što su stanje katalitičkog konverterskog sustava testiranih vozila i dalje su nejasni, rekao je glasnogovornik putem e-maila.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply