Australija: Plastika u želucima 50% ptica

Australija: Plastika u želucima 50% ptica

Veliki dijelovi australske obale koja se proteže na gotovo 36 hiljada kilometara zagađeni su milionima komada plastike koja šteti životinjama i biljkama do te mjere da su gotovo kod polovice morskih ptica i trećine kornjača u želucima pronađeni komadići plastike.

Alarmantna slika rezultat je istraživanja naučnikaa iz agencije CSIRO koji su duž obala Australije na plažama i u obližnjoj vegetaciji prikupljali uzorke otpada.

Chris Wilcox, voditelj projekta, pojašnjava: “Oko osam miliona tona otpada baca se u oceane svake godine. Uglavnom su najviše pogođena priobalna područja velikih gradova te je ilegalno odlaganje otpada na periferiji jedan od glavnih izvora onečišćenja. Mi smo prilikom naših istraživanja pronašli gotovo sve vrste otpada. Svaka vrsta plastike koja postoji i koju koristimo u svakodnevnom životu rasprostranjena je duž obala našeg kontinenta“.

Ovaj naučnik ističe kako zaustavljanje zagađenja oceana, za razliku od širih pitanja kao što su klimatske promjene, ne bi trebalo biti preskupo. Dovoljno je samo više brige oko odlaganja otpada. “Svaki od pronađenih komada plastike nekada je negdje bio u nečijoj ruci. Od ključne je važnosti da budemo oprezniji u korištenju plastike kako bi izbjegli daljnju štetu za okoliš“, zaključuje Wilcox.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply