Australijski istraživači pokušavaju razviti direktnu tehnologiju za sprečavanje klimatskih promjena

Australijski istraživači pokušavaju razviti direktnu tehnologiju za sprečavanje klimatskih promjena

Australijski naučnici su na putu izgradnje postrojenja koje će transformisati CO2 emisije, skupljene tehnologijom prikupljanja ugljendioksida iz atmosfere, u karbonatne kamene “žcigle” koje bi se koristile u građevinskoj industriji. Novi metod skladištenja ugljika je probno postavljen na pilot postrojenju za mineralno karbonska istraživanja na Univerzitetu Newcastle u Novom Južnom Velsu. Univerzitet je objavio da će u projekat biti

Australijski naučnici su na putu izgradnje postrojenja koje će transformisati CO2 emisije, skupljene tehnologijom prikupljanja ugljendioksida iz atmosfere, u karbonatne kamene “žcigle” koje bi se koristile u građevinskoj industriji.

Novi metod skladištenja ugljika je probno postavljen na pilot postrojenju za mineralno karbonska istraživanja na Univerzitetu Newcastle u Novom Južnom Velsu.

Univerzitet je objavio da će u projekat biti uloženo 9 miliona AU$ (6,3 mil EUR) i da će ga finansirati vlade Australije i Novog Južnog Velsa zajedno sa proizvođačem hemijskih proizvoda Orica. Postrojenje će inicijalno koristiti CO2 “žprikupljen” na proizvodnim postrojenjima Orica-e u Newcatlu.

“žTehnologija je potvrđena u laboratoriji i mi sada želimo vidjeti koliko je moguće povećati proizvodnju uz redukciju cijene koja bi trebala ostati u okvirima koje omogućavaju buduće cijene karbonskih emisija” rekao je John Dawe, Izvršni direktor Mineral Carbonation International, organizacije koja će voditi projekat.

On je dodao da je osnovna razlika između ove tehnologije i geo-pohranjivanja u tome što se ovdje CO2 permanentno transformiše a ne samo skladišti pod zemljom.

Očekuje se da postrojenje bude operativno do 2017. godine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply