Beč: Kako do većeg udjela recikliranja na javnim površinama?

Beč: Kako do većeg udjela recikliranja na javnim površinama?

Bečki javni prijevod 2017. godine prevezao je gotovo 962 miliona putnika, a to znači i 54 miliona litara otpada prikupljenog u sredstvima javnog prijevoza te na autobusnim, tramvajskim i metro postajama.

Kada bi se količina otpada koja svake godine završi u kantama za otpad bečkog javnog prijevoza pretvorila u uobičajene kućne kante za otpad to bi predstavljalo 200 kilometara dugačku dionicu.

Budući da polovica svih putnika pri tom koristi linije podzemne željeznice bečko poduzeće za javni prijevoz “Wiener Linien” odlučilo je preko 5.000 kanti za otpad na 109 bečkih metro postaja oblijepiti novim piktogramima. Oni bi putnicima trebali olakšati snalaženje prilikom ubacivanja različitih vrsta opada u odgovarajuće kante – za papir, plastiku, limenke i mješoviti otpad.

Poduzeće je proteklih godina zbog sličnih mjera zabilježilo porast udjela recikliranog starog papira s 15 na 50 posto, a pravilno bi razvrstavanje otpada u buduće trebalo dovesti i do povećanja stope recikliranja ostalih materijala.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu