Bečka domaćinstva postaju autonomni proizvođači energije

Bečka domaćinstva postaju autonomni proizvođači energije

Bečko gradsko preduzeće za opskrbu energijom "Wien Energie" proširuje svoj poslovni model i potrošačima nudi novu uslugu: mogućnost da sami proizvode, pohranjuju i pametno koriste struju.

“Energetski trendovi idu u smjeru decentralizacije proizvodnje, obnovljivih izvora energije i digitalizacije, a mi koristimo sve raspoložive mogućnosti da ponudimo nove proizvode i usluge”, izjavio je prilikom predstavljanja novog energetskoj modela Michael Strebl, predsjednik uprave poduzeća “Wien Energie”.

Novi proizvod pod nazivom “HausMaster” predviđen je za jednu obiteljsku kuću. On obuhvaća solarni fotonaponski sistem, akumulator energije, električni grijač, stanicu za punjenje različitih uređaja i meteorološku stanicu. Sve su ove komponente povezane uz pomoć specijalnog softvera, a kao konačni potrošači na njega se mogu spajati i računala, tableti i pametni telefoni.

“HausMaster” omogućuje potrošaču da sam proizvodi struju, da je pohranjuje uz pomoć akumulatora te da je koristi po potrebi. Električni grijač struju pretvara u toplinu, a stanica za punjenje se može koristiti i za električni automobil. Softver će u budućnosti nudi i mogućnost upravljanja sistemom grijanja, alarmnim sustavom te podizanjem i spuštanjem roleta.

Korisnik ima mogućnost praćenja vlastite potrošnje te na taj način i pojačane kontrole troškova. Novi sistem korisnicima zapravo omogućuje optimizaciju potrošnje energije te ih čini neovisnijim.

Novi fotonaponski sistem bečkog energetskog preduzeća raspolaže prosječnom snagom od 5 kWp (kilovat-pik), što je optimalno za jednu obiteljsku kuću, a postoji mogućnost i instaliranja uređaja snage 10 kWp.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply