Bečki Tickethon: Otvoren poziv za digitalna rješenja u javnom prijevozu

Bečki Tickethon: Otvoren poziv za digitalna rješenja u javnom prijevozu

U Beču preko 100 revizora Wiener Linien svakodnevno provjerava karte putnika. Putem međunarodnog hackathona pod nazivom "Vienna Tickethon", ovaj javni prevoznik je u potrazi za kreativnim rješenjima koja će omogućiti brže kontrole trenutno najpopularnijih digitalnih karata. Registracije za takmičenje su otvorene do početka februara 2021. godine.

Karte za javni prijevoz u Beču se izdaju u tri oblika, od papira, od plastike ili u digitalnom obliku na telefonima putem aplikacije “WienMobil”. Iskustva su pokazala da je provjera digitalnih karata i do deset puta sporija od provjere tradicionalnih karata. Putem “Vienna Tickethona” se traži rješenje koje će s jedne strane ubrzati proces kontrole, a s druge strane dodatno povećati zadovoljstvo putnika. Pobjednički tim će biti nagrađen sa 10.000 eura i ulaznicama za sljedeću Google I/O konferenciju za programere.

 

Registracija za bečki Tickethon počela je 11. januara i trajati će do početka februara, a prototip rješenja je neophodno dostaviti najkasnije do marta 2021. Izazov je razviti rješenje za bržu provjeru digitalnih karata i to odmah nakon što putnik locira svoj telefon. Pri tome treba uzeti u obzir da revizori koriste android sisteme, dok putnici koriste različite telefone i sisteme te da rješenje mora biti u skladu sa opštom uredbom o zaštiti podataka (GDPR).

Tokom hackathona će se održavati i različite web sesije, a učestvovati mogu svi zainteresovani studenti, diplomci i iskusni programeri. Dodatne informacije moguće je dobiti putem e-maila info.tickethon@wienerlinien.at.

Preuzeto: EurocommPR 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu