BiH prijeti zabrana izvoza struje i isključenje iz Energetske zajednice

BiH prijeti zabrana izvoza struje i isključenje iz Energetske zajednice

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Å arović, u četvrtak bi trebao otputovati u Beč, gdje će se sastati sa direktorom Energetske zajednice, tačnije gdje će moliti da naša zemlja ne bude isključena iz te organizacije. Ukoliko BiH bude isključena, bh. vlasti će same za to biti krive jer su se oglušile na sva dosadašnja

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Å arović, u četvrtak bi trebao otputovati u Beč, gdje će se sastati sa direktorom Energetske zajednice, tačnije gdje će moliti da naša zemlja ne bude isključena iz te organizacije.

Ukoliko BiH bude isključena, bh. vlasti će same za to biti krive jer su se oglušile na sva dosadašnja upozorenja da trebaju ispuniti preuzete obaveze, a država će snositi nemjerljive posljedice.

Naime, BiH se obavezala da će urediti svoje zakonodavstvo kada je pristupila ovoj organizaciji, a to podrazumijeva prije svega donošenje zakona o gasu na državnom nivou, što je osnov. U RS smatraju da taj zakon, kao uostalom i mnogi drugi zakoni na državnom nivou, nije potreban, a takva politika i besmislene tvrdnje mogle bi nam se obiti o glavu.

Energetska zajednica je u nekoliko navrata upozoravala BiH i davala rokove da ispunimo svoje obaveze, ali čini se da je tome došao kraj. Ono što prijeti BiH je i mogućnost zabrane izvoza električne energije.

Stručnjak iz ove oblasti i bivši direktor BH Gasa Almir Bečarević u razgovoru za Klix.ba ponovo upozorava da BiH srlja u ogroman problem ukoliko se preuzete obaveze ne ispune.

“Realno mi idemo ka tome da budemo kažnjeni. Najgora kazna koja može biti je zabrana izvoza struje. Nije bitno u kojem segmentu niste ispunili uvjete, oni će ići sa kažnjavanjem. Sada je samo stvar toga da li će BiH uspjeti odgoditi tu kaznu. Ali, obaveza usvajanja državnog zakona o gasu je nešto od čega Energetska zajednica neće odustati. U kojoj formi i koliko će taj zakon obuhvatiti onoga što se inače obuhvata zakonima u EU to je diskutabilno, zbog uređenja zemlje i naših unutarnjih odnosa. Ono što je sigurno je da će zakon morati obuhvatiti je pitanje regulatornog organa zaduženog za gas u BiH i pitanje tranzitnih tarifa, sviđalo se to RS-u ili ne”, kaže Bečarević.

“Odgovorno tvrdim da je BiH preuzela obavezu za donošenje zakona na državnom nivou, bez obzira na tvrdnje ministra Å arovića. Na kraju krajeva bio sam aktivni učesnik 10 godina u toj priči i znam kavu smo obavezu preuzeli i da je moramo ispuniti. Ne možete preuzeti obavezu i praviti se nemušti, govoriti nismo, nego šta nego smo preuzeli”, dodaje Bečarović.

Ukoliko bi BiH dobila zabranu izvoza električne energije nastala bi ogromna šteta, a druga stvar je to da bi ispali krajnje neozbiljni kao država koja se nada ulasku u EU.

“Ako se to desi uzmite u obzir samo činjenici kako bi nas gledali u evropskim finansijskim institucijama kao što je Evropska investiciona banka ili u samoj EU. Zakon o gasu je banalna stvar za ono što sve trebamo preuzeti kada su u pitanju direktive iz oblasti energetike. Zato što neko ima određene ideje da gradi krakove Južnog toka mi nismo u stanju napraviti šta treba. Evo i da se taj krak izgradi, da ga bukvalno odmah rezerviše za primjera radi Gas RES, osnovni postulat unutar EU je da tranzitni gasovodi moraju imati slobodan pristup. Bez obzira izgradili ili ne izgradili u RS taj gasovod, u EU ne vrijedi prncip da je samo tvoje ako ti nešto izgradiš. Osim toga, izbjegavaju zakon koji je na državnom nivou”, kaže Bečirović.

Zemlje koje su preuzele obaveze ulaskom u Energetsku zajednicu su ih i ispunile ili ispunjavaju, BiH je izuzetak i to samo zbog toga što se dio vlasti u ovoj zemlji pravi ludom i namjero negira činjenicu da mora uraditi neizbježno. 

Izvor: klix.ba

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu