BiH sa 162 miliona KM kroti hercegovački vjetar

BiH sa 162 miliona KM kroti hercegovački vjetar

Državna kompanija „Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) raspisala je jučer međunarodni tender za nabavku i isporuku 15 vjetroagregata i elektroopreme, čime je zvanično počela implementacija projekta gradnje vjetroelektrane Podveležje u Mostaru.

Riječ je o investiciji vrijednoj 162 miliona maraka (83,2 miliona eura), a „Elektroprivreda“ je ova sredstva već osigurala iz kredita Razvojne banke Njemačke (KfW Bank), od čega je skoro 40 miliona KM iz vlastitih sredstava ove firme.

Senad Salkić, izvršni direktor EPBiH za kapitalne investicije, potvrdio je za „Avaz“ ovu informaciju. Prema njegovim riječima, instalirana snaga vjetroelektrane Podveležje iznosit će 48 megavata, a godišnja proizvodnja električne energije 115 gigavata. Ovo će biti prva sagrađena vjetroelektrana u BiH, koja će biti u državnom vlasništvu.

– Ovo je najveća investicija EPBiH poslije rata, veća čak i od projekta gradnje hidrocentrale Vranduk, čija je realizacija u toku. Prve kilovate električne energije očekujemo već do kraja 2018. godine, a ono što je značajno napomenuti jeste da se radi o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije – rekao je Salkić.

Gradsko vijeće Mostara donijelo je odluku o gradnji vjetroparka još 2007. godine, ali od tada do danas nije počela realizacija ovog projekta.

„Elektroprivreda BiH“ nedavno je s predstavnicima Vlade HNK i Grada Mostara potpisala i sporazum o investiranju u gradnju lokalnih puteva, u vrijednosti od milion maraka.

– Kada je u pitanju gradnja ovog projekta, on je podijeljen na četiri dijela, a planirana je i gradnja dalekovoda, ali i trafostanice i lokalnih puteva. Vjerujem da ćemo ovaj projekt završiti u planiranom roku – kaže Salkić.

Vjetropark Podveležje prepoznat je kao jedan od projekata koji daju podršku očuvanju životne sredine i energetskoj efikasnosti i među strateškim je ciljevima „Elektroprivrede BiH“, koja je nad ovim projektom dobila koncesiju na 30 godina.

Brojke

– 162 miliona KM vrijednost projekta

– 48 megavata instalirana snaga

– 115 gigavata godišnja proizvodnja struje

(biznis.ba)

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply