Bihać pokreće projekat zamjene postojeće ulične rasvjete sa LED tehnologijom

Bihać pokreće projekat zamjene postojeće ulične rasvjete sa LED tehnologijom

Grad Bihać odlučio je pokrenuti projekat zamjene postojeće ulične rasvjete LED rasvjetom, a javni poziv trebao bi biti objavljen u narednih sedam dana. Na ovaj korak odlučeno je jer se korištenjem ove tehnologije mogu ostvariti značajne uštede. “U prvoj fazi bit će zamijenjeno 3.670 rasvjetnih tijela, počev od Izačića, glavnih saobraćajnica u gradu, centra grada,

Grad Bihać odlučio je pokrenuti projekat zamjene postojeće ulične rasvjete LED rasvjetom, a javni poziv trebao bi biti objavljen u narednih sedam dana.

Na ovaj korak odlučeno je jer se korištenjem ove tehnologije mogu ostvariti značajne uštede.

“U prvoj fazi bit će zamijenjeno 3.670 rasvjetnih tijela, počev od Izačića, glavnih saobraćajnica u gradu, centra grada, do Ripča. Bit će zamijenjeno 117 stubova, a zamijenit ćemo i postojeću elektroinstalaciju, koja je loša”, izjavio je savjetnik gradonačelnika Bihaća Smail Toromanović.

Ukupna vrijednost projekta, po njegovim riječima, je oko 2,5 miliona KM.

Nada se da će posao biti započet u ovoj godini, a nakon njegove realizacije očekuju se uštede od oko 30 do 35 posto.

“Radi se o vrlo zahtjevnom projektu i vjerujemo da ćemo sasvim sigurno naći partnere kroz sistem javnog i privatnog partnerstva, da na takvom principu Bihać zaista bude jedan od prvih gradova u Federaciji BiH koji će zamijeniti postojeću sa LED rasvjetom, i time nam sigurno donijeti vrlo značajne uštede”, dodao je Toromanović.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply