Bijeljina štedi na gradskoj rasvjeti

Bijeljina štedi na gradskoj rasvjeti

Grad Bijeljina godišnje troši više od milion KM javnih sredstava za troškove gradske rasvjete i uštede u ovoj oblasti su neminovnost, rekao je danas savjetnik gradonačelnika Cvijetin Simić na promociji kataloga LED rasvjete, koju su održali predstavnici Njemačkog društva za međunarodnu saradnju – GIZ. Simić kaže da u gradu mora biti zamijenjeno još oko 8.000 sijalica

Grad Bijeljina godišnje troši više od milion KM javnih sredstava za troškove gradske rasvjete i uštede u ovoj oblasti su neminovnost, rekao je danas savjetnik gradonačelnika Cvijetin Simić na promociji kataloga LED rasvjete, koju su održali predstavnici Njemačkog društva za međunarodnu saradnju – GIZ.

Simić kaže da u gradu mora biti zamijenjeno još oko 8.000 sijalica sa živom, koje ne ispunjavaju ekonomske ni ekološke standarde.

Prema njegovim riječima, samo zamjenom sijalica ostvaruje se ušteda struje od 30 odsto, a metodama kao što su smanjenje intenziteta rasvjete u kasnim noćnim časovima i pravilno vremensko upravljanje javnom rasvjetom omogućavaju uštede i do 70 odsto budžetskih sredstava lokalnih zajednica.

Simić očekuje da bi se samo od ušteda ostvarenih za četiri naredne godine mogao isfinansirati projekat uvođenja savremene i energetski efikasne LED rasvjete u Bijeljini.

Do sada je LED rasvjeta urađena na centralnom trgu u Bijeljini i na zgradi Gradske uprave, u gradskom parku i u jednoj od ulica.

Vođa GIZ tima Brijan Å jercer rekao je novinarima da mnoge opštine u gradovi u Republici Srpskoj imaju zastarjelu tehnologiju gradske rasvjete na koju se troši suviše javnog novca.

Prema njegovim riječima, promocija LED kataloga služi za izbor tehnički i ekonomski najboljeg modela za javnu rasvjetu za svaku lokalnu zajednicu.

U ovaj projekat energetske efikasnosti uključeni su i Banjaluka, Prijedor, Trebinje, Laktaši, Gradiška i Zvornik.

(Nezavisne)

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu