Bill Gates investira dvije milijarde dolara u projekte obnovljivih izvora energije

Bill Gates investira dvije milijarde dolara u projekte obnovljivih izvora energije

Bill Gates planira da udvostruči ulaganja u tehnologije zelene energije i istraživanja u borbi protiv klimatskih promjena, ali i odbija pozive da prestane investirati u fosilna goriva. Bill Gates je najavio da će uložiti 2 milijarde dolara u tehnologije obnovljivih izvora energije, ali je i odbio pozive da prestane investirati u kompanije koje sagorijevaju ugljik

Bill Gates planira da udvostruči ulaganja u tehnologije zelene energije i istraživanja u borbi protiv klimatskih promjena, ali i odbija pozive da prestane investirati u fosilna goriva.

Bill Gates je najavio da će uložiti 2 milijarde dolara u tehnologije obnovljivih izvora energije, ali je i odbio pozive da prestane investirati u kompanije koje sagorijevaju ugljik po stopi koja je prekomjerna po međunarodnim sporazumima.

Gates je rekao da će udvostručiti svoja ulaganja u obnovljive izvore energije u narednih 5 godina u pokušaju borbe protiv klimatskih promjena.
The Bill and Melinda Gates Foundation je svjetska najveća dobrotvorna fondacija. Prema najnovijim podacima ova fondacija je investirala 1,4 milijarde dolara u kompanije koje koriste fosilna goriva, uključujući i BP, kompaniju koja se smatra krivom za curenje nafte u Meksičkom zaljevu.

U martu Guardian je pokrenuo kampanju prozivajući Gates fondaciju da ne investiraju u fosilna goriva. Više od 223,000 ljudi je potpisalo kampanju.
Gates je odbacio sve prozivke vezano za fosilna goriva. Umjesto toga on je izjavio da su potrebna velika ulaganja u obnovljive izvore energije, što on i radi.

Ova Gates-ova izjava je ponukana pismom koje je poslala Christiana Figueres, koja void pregovore u UN-ovom sektoru kliamtskih promjena, izvršnim direktorima šest vodećih naftnih i gasnih kompanija tražeći od njih da pokažu više ambicije. Ovo pismo se odnosilo na kompanije Shell, BP, Eni, Statoil, Total i BG grupacija.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu