Bill Gates podržava firmu koja pokušava pretvoriti nuklearni odpad u energiju

Bill Gates podržava firmu koja pokušava pretvoriti nuklearni odpad u energiju

Osnivač Microsoft-a Bill Gates investira u start-up kompaniju koja namjerava koristiti nuklearne nusproizvode za proizvodnju nuklearne energije. Kompanija  “žTerra Power” sa sjedištem u Vašingtonu vjeruje da je pronašla način pretvaranja nuklearnog goriva u cjenovno prihvatljivu električnu energiju sa niskom CO2 emisijom. Kompanija razvija inovativnu tehologiju poznatu kao “žputujući  talasni reaktor” ili TWR koji u radu koristi  osiromašeni  uranijum, nusproizvod današnjih vodom

Osnivač Microsoft-a Bill Gates investira u start-up kompaniju koja namjerava koristiti nuklearne nusproizvode za proizvodnju nuklearne energije.

Kompanija  “žTerra Power” sa sjedištem u Vašingtonu vjeruje da je pronašla način pretvaranja nuklearnog goriva u cjenovno prihvatljivu električnu energiju sa niskom CO2 emisijom.

Kompanija razvija inovativnu tehologiju poznatu kao “žputujući  talasni reaktor” ili TWR koji u radu koristi  osiromašeni  uranijum, nusproizvod današnjih vodom hlađenih reaktora.

Talasna reakcija sagorijeva osiromašeni uranijum veoma sporo bez potrebe za dopunjavanje goriva tokom 40 godina. Konvencionalni rekatori zahtijevaju ponovno punjenje svake 2 godine.

Očekuje se da će vlada biti prva koja će preuzeti tehnologiju jer je nerealno očekivati da će elektroprivredne kompanije investirati prije nego je proces u cijelosti dokazan.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu