• Јapanci proizveli struju pomoću okeana

  Јapanci proizveli struju pomoću okeana0

  Kompanija IHI i Organizacija za razvoj novih vrsta energije i industrijske tehnologije NEDO sprovele su istraživanja na obali prefekture Kagošima na jugozapadu Јapana.

  One su saopštile da su morske struje okretale turbinu eksperimentalnog generatora smještenog na dubini od 20-50 metara …

 • Zvizdić: Uskoro okvirna energetska strategija BiH

  Zvizdić: Uskoro okvirna energetska strategija BiH0

  Zvizdić je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao da je BiH, imajući u vidu energetske potencijale, lider u regionu.

  “Treba istaći da hidroenergetski potencijali stavljaju BiH na osmo mjesto u Evropi, imamo šest miliona tona rezervi najkvalitetnijeg uglja, …

 • Zvizdić potpisao Globalni sporazum o klimi u New Yorku

  Zvizdić potpisao Globalni sporazum o klimi u New Yorku0

  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić s predsjednicima i premijerima 170 država svijeta potpisao je Globalni sporazum o klimi u Generalnoj skupštini UN-a.

  Svečanu ceremoniju potpisivanja vodili su generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i predsjednik Republike Francuske Francois Hollande. Zvizdić …

 • Znate li da možete uštediti?

  Znate li da možete uštediti?0

  Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis u sklopu redovnih aktivnosti na portalu Energis.ba proveo je anketu među posjetiocima portala.

  U prvih osam dana na anketno pitanje “Da li prilikom kupovine novog uređaja obraćate pažnju

 • Život na otrovnoj zemlji

  Život na otrovnoj zemlji0

  Tuzlanska termoelektrana u obližnjim naseljima odlaže šljaku, otpad koji sadrži teške metale i polako truje sve oko sebe.

  Na nekadašnjoj deponiji šljake i pepela, punoj otrovnih metala, mještani malog sela Divkovići sade krompir, kukuruz, luk te druge žitarice i povrće.…

 • Zgrade troše više od polovine energije

  Zgrade troše više od polovine energije0

  Najveći potencijal za uštede u potrošnji energije u BiH leži u stambeno-poslovnim zgradama, koje troše više od polovine ukupne energije, ističu stručnjaci povodom 5. marta, Svjetskog dana energetske efikasnosti.

  Dok vlasti u ekonomski razvijenim zemljama zajednicama stanara nude podsticaje za