Bolja energetska efikasnost na 13 javnih objekata u tri kantona!

Bolja energetska efikasnost na 13 javnih objekata u tri kantona!

U tri kantona Federacije Bosne i Hercegovine u naredna tri mjeseca biće investirano 5,48 mil KM, što su ujedno i najveće investicije u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini.

Potpisivanjem ugovora sa izvođačima radova započele su nove investicije u okviru najvećeg projekta Svjetske banke u oblasti energetske efikasnosti u Bosni Hercegovini, (Bosnia energy Efficiency – BEEP). Naime, riječ je o potpisivanju ugovora kojima započinje implementacija mjera energetske efikasnosti na ukupno 13 javnih objekata u Zeničko-Dobojskom kantonu, Unsko-Sanskom kantonu, te Kantonu Sarajevo.

Potpisivanjem ugovora i ukupnom investicijom od 5,48 mil KM biće obuhvaćeno 11 obrazovnih ustanova i 2 zdravstvene ustanove.

– Ponosni smo što smo kompletirali pripremne aktivnosti i što možemo započeti radove na implementaciji mjera energetske efikasnosti. Radi se o do sada najvećim investicijama u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini. Uz višestruke koristi od energetske efikasnosti, istakao bih procijenjene uštede u troškovima za energiju koje iznose 35%, kao i kreiranje potpunog komfora u objektima u kojima će se provoditi mjere energetske efikasnosti – izjavio je Mustafa Čopelj, voditelj projekta Svjetske banke za Federaciju BiH.

Izvođači radova su kompanije ITC Zenica, Džekos Sarajevo i Tehnograd Tuzla.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply