Bolji sistem daljinskog grijanja u Zenici – ArcelorMittal predložio Gradu osnivanje zajedničkog preduzeća

Bolji sistem daljinskog grijanja u Zenici – ArcelorMittal predložio Gradu osnivanje zajedničkog preduzeća

Kompanija ArcelorMittal dala je prijedlog Gradu Zenici da se poboljša daljinsko grijanje u ovom gradu osnivanjem zajedničkog preduzeća.

Iz ove kompanije najavljuju da bi se novim projektom osigurale dovoljne količine toplote za snabdijevanje tehnološkom parom svih postrojenja unutar ArcelorMittala i grijanje grada, ali i unaprijedila životna cjelina grada Zenice.

Ovim rješenjem Grad Zenica bi napokon dobio i ono što sada nema, a to je suvlasništvo nad postrojenjima za daljinsko grijanje grada i kao partner njegovo Javno preduzeće “Grijanje” ne bi bilo samo kupac toplotne energije nego i suvlasnik postrojenja za grijanje.

Kompanija ArcelorMittal Zenica predložila je Gradskoj upravi konkretno rješenje da se pitanje poboljšanja daljinskog grijanja u Zenici riješi realizacijom zajedničkog projekta i osnivanjem “joint venture” kompanije, koju bi zajednički formirali ArcelorMittal Zenica i Grad Zenica.

Predloženi projekt predviđa izgradnju novih plinskih kotlova, tako da osim povoljnijeg ekonomskog ima i veliki ekološki značaj za urbanu gradsku zonu, jer se ne predviđa korištenje uglja kao energenta, koji je u najvećoj mjeri korišten do sada.

Novim predloženim tehnološkim rješenjem predviđa se smanjenje emisije sumpordioksida za 60 do 65 posto, kao i značajno smanjenje lebdećih čestica, prije svega prašine i ugljendioksida. S druge strane ova nova opcija s plinskim grijanjem grada ukazuje da, osim za grad boljeg ekološkog stanja zraka, i cijena grijanja bi morala biti prihvatljivija za sve korisnike, jer će se količina isporuke toplotne energije moći efikasnije kontrolirati u zavisnosti od vanjskih temperatura, što će značajno uticati na cijenu grijanja.

Da predloženi projekt ima šansu za implementaciju pokazuju i rokovi u kojima bi se mogao realizirati, a nakon odluke Gradskog vijeća o realizaciji, koja se očekuje do kraja augusta, grad Zenica bi svoje plinsko grijanje mogao dobiti već od oktobra 2018. godine, prenosi energetika.ba.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply