Brizi-štiti bebe od zagađenog zraka na otvorenom

Brizi-štiti bebe od zagađenog zraka na otvorenom

Svake godine 570.000 djece mlađe od pet godina umre od respiratornih infekcija širom svijeta

Yosi Romano, iz Ujedinjenog Kraljevstva, ideju za Brizi osmislio je kada je vozeći dijete u kolicima shvatio da su ispušni plinovi iz vozila “tačno u visini” dječijih kolica. Brizi je rezultat dvogodišnjeg istraživanja, inženjeringa i dizajna u Globalnom centru za istraživanje čistog zraka na Univerzitetu u Surreyu.

Početni nalazi pokazuju da Brizijeva patentirana tehnologija zračnih zidova može umanjiti zagađenje u prostoru za disanje djeteta za oko 50% ili  do 80% za vrijeme zagađenja (naprimjer kada stojimo kraj autobusa na stanici).

Više informacija o Brizi i principu rada pogledajte u narednom videu.

https://www.brizi.com/

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu