Broj ‘zelenih’ vozila na cestama nezaustavljivo raste

Broj ‘zelenih’ vozila na cestama nezaustavljivo raste

Svake godine se proda milion električnih vozila zahvaljujući vladinim poticajnim programima, smanjenju troškova baterija i novim modelima vozila koji su za sve širi spektar vozača.

Prema tome, švedska firma EV-Volumes, koja prati svjetsko tržište električnim vozila, predviđa da će prodaja krajem 2018. godini skočiti na oko 5 miliona.

Za sljedeću godinu se najavljuju i novi modeli, a među njima se očekuje nova generacija najviše prodavanog električnog vozila Nissan Leaf, kao i najveći modeli poput Jaguar iPace.

Uz to, drugi najveći proizvođač vozila, Toyota, će do 2020. godine izbaciti na tržište 10 novih modela električnih vozila, a do 2025. godine prestat će proizvoditi vozila na benzin i dizel. Toyota time planira do 2030. godišnje prodavati i do milion električnih vozila.

Njegov konkurent BMW također planira do 2025. ponuditi na tržištu još 12 novih modela. Dvije firme su također najavile planove za razvoj učinkovitijih baterija koji bi trebali dodatno ubrzati rast prodaje električnih vozila, dok trenutno čine samo djelić ukupne prodaje vozila od 80 miliona godišnje, objavio The Guardian.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu