Brže do izgradnje VE Mesihovina – Elektroprivreda HZ HB i USAID potpisali Memorandum o razumijevanju

Brže do izgradnje VE Mesihovina – Elektroprivreda HZ HB i USAID potpisali Memorandum o razumijevanju

Direktor Misije USAID-a u BiH Peter Duffy i generalni direktor Elektroprivrede HZ HB (EP HZHB) Marinko Gilja potpisali su danas Memorandum o razumijevanju kojim se definira suradnja između EP HZHB i USAID–ovog projekta Investiranje u sektor energije (USAID EIA) u analizi procesa izdavanja dozvola za izgradnju vjetroelektrane Mesihovina.

Cilj saradnje između EP HZHB i USAID EIA je identifikacija legislativnih, regulatornih i administrativnih prepreka sa kojima se investitori suočavaju u procesu izdavanja dozvola.

Na osnovu ove analize, USAID EIA će preporučiti mjere na svim nivoima vlasti, koje će skratiti i pojednostaviti procedure te potaknuti investicije u energetski sektor u BiH. Procijenjena vrijednost projekta vjetroelektrane Mesihovina je oko 155 mil KM.

– Za kreiranje konkurentne, tržišno orijentisane ekonomije koja pruža bolje ekonomske mogućnosti za sve u BiH, veoma je važno da se privuče što više investitora, da se otvore nova radna mjesta i osigura ekonomska stabilnost BiH. Poznato je da Bosna i Hercegovina ima značajan potencijal za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Međutim, spore procedure u izdavanje dozvola i zakonodavne praznine smetaju BiH da ima koristi od ovog potencijala. Znamo da EP HZHB ima veliko znanje i iskustvo u postupcima izdavanja dozvola za izgradnju svih vrsta obnovljivih elektrana i nadamo se da ćemo iskoristiti to znanje u zajedničkom nastojanju da se poboljša ukupni proces izdavanja dozvola – izjavio je Peter Duffy, direktor Misije USAID-a u BiH.

Inače, za izgradnju bilo kojeg energetskog postrojenja u Bosni i Hercegovini investitori moraju osigurati veliki broj dozvola i saglasnosti od više različitih institucija. Takva praksa izuzetno dugog i zahtjevnog postupka izdavanja dozvola znala je rezultirati time da i najodlučniji investitori odustanu i napuste BiH.

Do danas je Vlada SAD, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 mlrd USD pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply