Budućnost u graditeljstvu – U BiH uskoro počinje proizvodnja izolacije od ovčije vune

Budućnost u graditeljstvu – U BiH uskoro počinje proizvodnja izolacije od ovčije vune

Sarajevska firma Wool Line od septembra će započeti proizvodnju izolacije od ovčije vune u novom proizvodnom pogonu u Hadžićima, rekao je u razgovoru za Fenu direktor firme Wool Line Sarajevo Bahrudin Bojčić.

Sarajevska firma Wool Line od septembra će započeti proizvodnju izolacije od ovčije vune u novom proizvodnom pogonu u Hadžićima, rekao je u razgovoru za Fenu direktor firme Wool Line Sarajevo Bahrudin Bojčić.

To će, kaže, doprinijeti rješavanju ekoloških i financijskih problema iskorištavanja vune kao vrijednog i rentabilnog resursa.

– Izolacijski materijal od ovčije vune je budućnost u graditeljstvu, što se pokazalo već u Švicarskoj i Austriji. Ovčija vuna pogodna je za toplinsku izolaciju tavana, potkrovlja, zidova i podova – kazao je Bojčić.

Vuna u BiH je šarolikog kvaliteta i nema finoću vlakna za džempere ili slične proizvode. Zato je, smatra, idealna za izolaciju jer za to ne treba imati mekoću, već je bitno da je vuna 100% ispravno tretirana i obrađena.

– U narednoj sezoni šišanja, imat ćemo potrebu za cjelokupnim izvorom sirovina ovčije vune na teritoriji BiH, a to se kreće od oko 1.500 do 2.000 tona neoprane vune. Plan je da od aprila do augusta 2017. godine, otkupimo cjelokupne količine sirovina s područja BiH – naglašava Bojčić.

Linija za proizvodnju izolacije od ovčije vune dužine je 25 metara, te je dovoljno da na njoj rade dva čovjeka. Ipak, da bi se smanjile eventualne greške i postigao veći kvalitet proizvoda u novom pogonu firme Wool Line bit će zaposleno šest ljudi.

S proizvodnjom izolacije od ovčije vune iz BiH će se izvoziti prirodni izolacioni materijali, koji su ističe bolji od stiropora i staklene vune.

– U prosjeku ima oko 20% bolje karakteristike od drugih izolacionih materijala, a za oko 30% obezbjeđuje bolju zvučnu izolaciju. Životni vijek izolacije od ovčije vune je 50 godina, te kvadrat neće biti ispod 15 KM. Investicija u toplinsku izolaciju poskupljuje početno ulaganje prilikom gradnje, ali će se ta investicija isplatiti jer će se vratiti u obliku uštede na grijanju – dodaje Bojčić.

Izolacijska svojstva ovčije vune su ista kao i kod mineralne vune, pa pri gradnji kuće, koja je projektovana za mineralnu vunu, može se ugraditi umjesto mineralne bez ikakve potrebe da se stvara neki kompromis u smislu toplinskih svojstava.

– Vuna sama po sebi teško gori pa je treba polijevati benzinom da bi izgorila. Prirodna vatroodbojnost je čini izuzetno pogodnom za toplinsku izolaciju – naglasio je Bojčić.

Do sada proizvode od vune, kao što su jastuci, jorgani, madraci, nadmadraci najviše izvozi u zemlje Skandinavije, Holandiju i Švicarsku.

To, priznaje, nisu ‘megalomanski izvozi’ imajući u vidu da je najvažnije da su klijenti zadovoljni i da žele ponovo naručiti proizvode.

– O tome najbolje govori rast poslovanja Wool Line-a iz godine u godinu – poručio je u razgovoru za Fenu direktor firme Wool Line Sarajevo Bahrudin Bojčić, prenosi Faktor.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply