Češki Mavel zainteresovan za realizaciju energetskih projekata u RS-u

Češki Mavel zainteresovan za realizaciju energetskih projekata u RS-u

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić razgovarao je danas u Banjoj Luci s delegacijom češke kompanije „Mavel“ o mogućnostima investiranja u projekte u oblasti elektroenergetike u tom bh. entitetu.

Đokić je istakao da je resorno ministarstvo spremno da pruži snažnu podršku svim investitorima, te da je kompanija „Mavel“ dobrodošla u RS ne samo kao isporučilac turbina i elektro-mehaničke opreme, već i kao partner s bogatim iskustvom u realizaciji ovakvih projekata.

“Razgovarali smo o mogućnostima saradnje u dijelu koji se odnosi na realizaciju energetskih projekata, kao i osiguranje finansiranja putem Češke eksportne banke”, rekao je Đokić, napominjući da se radi o finansiranju projekata u RS-u vrijednosti do 250 miliona eura za koje je Češka eksportna banka potvrdila spremnost da finansira.

Dogovoreno je da kompanija „Mavel“ i „Elektroprivreda RS-a“, u saradnji s nadležnim ministarstvima formiraju timove koji će raditi na realizaciji ovih projekata, saopćeno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply