Cilj savezne američke države Hawaii 100% obnovljivi izvori energije do 2045. godine

Cilj savezne američke države Hawaii  100% obnovljivi izvori energije do 2045. godine

Hawaii su na ivici da postanu prva američka savezna država koja bi za cilj sebi postavila da proizvodi svu električnu energije iz obnovljivih izvora energije. Nakon zakonodavne sjednice u državi Hawaii ove sedmice donešen je zaključak da bi Hawaii mogli do 2045. godine proizvoditi svu električnu energiju iz obnovljivih izvora energije. Ukoliko guverner David Ige odobri mjere i

Hawaii su na ivici da postanu prva američka savezna država koja bi za cilj sebi postavila da proizvodi svu električnu energije iz obnovljivih izvora energije.

Nakon zakonodavne sjednice u državi Hawaii ove sedmice donešen je zaključak da bi Hawaii mogli do 2045. godine proizvoditi svu električnu energiju iz obnovljivih izvora energije. Ukoliko guverner David Ige odobri mjere i potpiše ih do kraja juna to bi stavilo klimatske ciljeve ove države daleko ispred bilo koje druge. Ova inicjativa je pokrenuta jer država želi da smanji ovisnost o nafti koja danas proizvodi većinu električne energije u ovoj saveznoj državi.

Glavni cilj ove američke savezne države je da prestane uvoziti gorivo. Ova država uvozi oko 93% svoje energije, što za posljedicu ima visoke cijene električne energije. Cijene električne energije u ovoj državi su za 175% veće nego od američkog prosjeka. Trenutno ova država proizvodi već 22% električne energije iz obnovljivih izvora, uglavnom iz vjetra i sunca.

“Ovo je značajan korak u našem nastojanju ka smanjenju uvoza sirove nafte u Hawaii-e i stavljanje države na put ka većoj energijskoj, ekološkoj i ekonomskoj sigurnosi”, rekao je Mark Glick, administrator državnog zavoda za energetiku države Hawaii.

Pod inicjativama države Hawaii bi mogli proizvoditi “čistu” električnu energiju iz hidroelektrana, biomase, geotermalne energije, energije vodonika, energije talasa i plime, vjetra i sunca.

Anthony Kuh, direktor za obnovljive izvore energije i održivost otoka na Univerzitetu Hawaii u Manoi, rekao je da ovaj cilj predstavlja veliki izazov ali da se može dostići pogotovo jer postoji veliki napredak u tehnologiji skladištenja energije i tehnologija pametnih mreža.

Jodi Leong, glasnogovornica ureda guvernera države Hawaii, izjavila je da guverner još nije odlučio da li će potpisati ovaj zakon.

Ako ovoj državi 2045. godina postane zakon, onda će pratiti nekoliko sličnih ali ne ovako ambicioznih ciljeva koje su postavile
druge američke savezne države. Ovaj zakon bi mogao dići državu Hawaii na jedan drugi nivo gdje bi pokazali svim ostalim državama u svijetu da je za 30 godina moguće preći potpuno na obnovljive izvore energije. Sve što je potrebno za takav cilj dobra politika i volja.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply