Da li biste kupiti prsten koji je nastao od čestica smoga? Ovaj toranj za prečišćavanje zraka pretvara zagađenje u nakit (Video)

Da li biste kupiti prsten koji je nastao od čestica smoga? Ovaj toranj za prečišćavanje zraka pretvara zagađenje u nakit (Video)

Prošle godine, holandski dizajner i umjetnik Daan Roosegaarde pilotirao je svoj Smog Free Tower - usisivač smoga visok 7 metara - u Rotterdam parku. Sada taj projekt se seli u Kinu, gdje Roosegaarde najavljuje planove da postavi svoj toranj za prečišćavanje u centru Pekinga.

Ovaj veliki usisivač koristi tehnologiju sličnu onoj koja se koristi u bolnicama za filtriranje 30,000 metara kubnih vazduha na sat. Koristeći za pogon zelenu energiju, toranj navodno ne koristi više električne energije od bojlera za toplu vodu (1.400 W).

Čestice smoga koje se prikupljaju unutar tornja se kompresuju, a zatim se koristi za pravljenje prstena i drugih raznih vrsta nakita. Studio Roosegaarde tvrdi da kupovina ovog nakita predstavlja donaciju za zdrav okoliš koja iznosi 1,000 metara kubnih čistog vazduha!

Studio Roosegaarde, zajedno sa kineskim ministarstvom za zaštitu životne sredine, planira turneju Smog Free Tower-a kroz Kinu, počevši u Pekingu u septembru 2016 godine i onda obilaskom još četri Kineska grada.

Krajem prošle godine, kineske vlasti izdale su prvi “crveni alarm” zagađenja u Pekingu, zatvorili su tvornice i škole i naredili uklanjanje polovine od ukupnog broja privatnih auta sa cesta.

Ove ekstremne mjere predstavljaju samo privremeno rješenje i ne pomažu mnogo u rješavanju borbe u Kini između industrijskog razvoja i kvalitete zraka.

smog_tower_1jpeg

Roosegaarde tornjevi su pažljivo dizajnirani kako bi estetski bili privlačni (dizajn se temelji na drevnoj kineskoj arhitekturi) i predstavljaju dobar alat za borbu protiv zagađenja, međutim da bi se ostvarilo značajnije smanjenje zagađenja potrebno je uvesti zakone protiv zagađenja i u svrhu zaštite kvalitete zraka.

“Mislim da bismo trebali učiniti više, a ne manje, i učiniti moderne gradove ugodnom i sigurnom okolinom za život”, rekao je Roosegaarde.

“Smog Free Projekat je početak putovanje u zajedničko stvaranje rješenja koja će učiniti naše gradove pametnijim i naprednijim.”

Nedavna studija koju je predvodio dr Jos Lelieveld iz Max Planck instituta za hemiju procjenjuje da, čak i ako svaka zemlja u svijetu usvoji postojeće zakone o kvaliteti zraka, broj smrtnih slučajeva uzrokovanih polutantima u zraku će se uduplati i doći do broja od 6,6 miliona ljudi po godini širom svijeta do 2050 godine.

 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply