Daimler otvara pogon za proizvodnju litij-ionskih baterija

Daimler otvara pogon za proizvodnju litij-ionskih baterija

Stiže prva konkurencija Tesli u Europi

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je investiciju vrijednu 500 miliona eura za gradnju fabrike litij-ionskih baterija kojom će upravljati firma Daimler. Nova fabrika nalazit će se 130 km južno od Berlina te će kao prva takve vrste u Europi predstavljati izravnu konkurenciju američkoj frimi Tesla.

S planiranim fabrikama u Švedskoj, Mađarskoj i Poljskoj (koje pripremaju firme Volkswagen i Renault), fabrika litij-ionskih baterija firme Daimler pomoći će i europskoj automobilskoj industriji uhvatiti korak s američkom automobilskom industrijom na području hibridnih i električnih automobila.

To je u skladu s nedavnim predviđanjima o rastu europskog tržišta baterija od 2,5%, dok bi cijene litij-ionskih baterija do 2021. godine trebale pasti za 43%, što znači da bi električna vozila tada mogla postati kompetitivnija u odnosu na klasična benzinska i dizelska vozila. Što se tiče same Njemačke, u toj je zemlji plan do 2030. godine na tamošnjim cestama imati oko 6 miliona električnih automobila, objavio je Bug.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply