Danska je europski lider u efikasnom korištenju vode

Danska je europski lider u efikasnom korištenju vode

Danska je zahvaljujući odlučnoj politici uspjela razbiti začarani krug ovisnosti potrošnje vode i energije. Međutim, danski model se neće moći lako primijeniti na europskoj razini zbog velikih razlika među zemljama, ocjenjuju stručnjaci.

Danska se pitanjem vode počela baviti još 1970-tih i 1980-tih godina, a kao recept preporučuje kombinaciju dobrih politika i propisa i novih tehnologija, saradnju javnog i privatnog sektora i planiranje cijelog procesa korištenja vode. Pritom, za uspjeh Danske bilo je ključno uvođenje cijene vode koja pokriva stvarnu potrošnju i time potiče štednju.

Skandinavske zemlje obično prednjače u zaštiti okoliša, pa tako i u rješavanju pitanja međuovisnosti energije i vode, odnosno korištenja vode za proizvodnju energije i korištenja energije za tretman i pročišćavanje vode.

Danska priča o vodi je prava bajka“, rekla je direktorica za vodne resurse u danskom Ministarstvu okoliša Katrin Rafin i navela da je u proteklih 30 godina Danska uspjela riješiti pitanje povezanosti ekonomskog rasta i energetski efikasnog upravljanja vodom.

Tajna je u kombinaciji razvoja politika, pametnih propisa i tehnoloških inovacija koje uključuju saradnju javnog i privatnog sektora i postrojenja za vodu“, navodi Rafin.

Bavljenje energetskom efikasnošću upravljanja vodom je bavljenje cijelim ciklusom korištenja vode. To uključuje i potrošnju vode, vađenje i distribuciju, prijevoz i tretman otpadnih voda, to se odnosi na sve“, istaknula je danska političarka.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je nedavno ukazala na pitanje međuovisnosti vode i energije. U najnovijem izvještaju o stanju u energetici u svijetu, navodi se da bi se većina problema u globalnom energetskom sustavu, poput pristupa energiji, energetske sigurnosti i odgovora na klimatske promjene, mogla pogoršati zbog promjena u dostupnosti vode.

Korištenje vode po sektorima razlikuje se od regije do regije u EU. Dok je u sušnim regijama glavni potrošač poljoprivreda, u umjerenijoj klimi to su energetika, domaćinstva i industrija.

Udio domaćinstava, tvrtki, bolnica i poslovnih objekata u upotrebi vode je 20%, pokazuju podaci Evropske agencije za okoliš iz 2012. Od toga na ispiranje toaleta odlazi trećina vode, ali mnogo je gubitaka i zbog curenja u starim cijevima i toaletima i javnim sistemima opskrbe.

Podaci EU pokazuju da, iako je Europa bogata vodom, dijelovi Španjolske, Francuske, Italije, Britanije, Belgije i baltičkih zemalja, kao i mnogi dijelovi Kipra, imaju problem mnogo veće potražnje od ponude.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply