Danska: Najpopularnija nova trgovina prodaje robu kojoj je istekao rok trajanja

Danska: Najpopularnija nova trgovina prodaje robu kojoj je istekao rok trajanja

Smanjivanje količine hrane koja završi u otpadu postalo je novi trend u Danskoj, a trgovina koja se specijalizirala za prodaju robe kojoj je već istekao rok trajanja toliki je hit da su u vrlo kratkom vremenu otvorene čak dvije poslovnice.

Trgovine Wefood specifične su jer u njima rade volonteri, a sva zarada donira se u dobrotvorne svrhe.

U Danskoj je zakonski dozvoljeno prodavati hranu kojoj je istekao rok trajanja, ali pod uvjetom da ona nije opasna za ljudsku prehranu te se jasno naznačila kao roba kojoj je istekao rok trajanja.

Bassel Hmeidan, voditelj projekta, izjavio je kako se svaki proizvod pregledava i stavlja u prodaju isključivo ukoliko se još uvijek može sigurno konzumirati. Lokalni supermarketi i proizvođači hrane doniraju robu Wefoodu, a volonteri se bave organizacijom trgovine i prodajom. Građani prilikom kupovine u Wefood mogu pronaći prehrambene proizvode sa 30 do 50 posto popusta u odnosu na cijene u redovnim trgovinama.

Wefood trgovinama upravlja DanChurchAid, organizacija koja se bori protiv siromaštva. Prema DanChurchAidu, 800 miliona ljudi širom svijeta gladno ide spavati, dok se istovremeno više od trećine proizvedene hrane u svijetu baci.

Novac prikupljen od prodaje hrane služi za provedbu programa hitne pomoći i sistema socijalne zaštite, ali i projekte koji promoviraju agro-ekološku proizvodnju”.

DanChurchAid također navodi kako prehrambena industrija oslobađa 3.3 milijarde tona stakleničkih plinova u Zemljinu atmosferu kroz hranu koja je proizvedena, ali na kraju završi na otpadu.

Ponuda robe u trgovini varira na dnevnoj bazi, budući da organizacija ipak ovisi o donacijama, no lokalno stanovništvo rado svraća jer štedi, čuva okoliš, a istovremeno i pomaže hvale vrijednim projektima.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply