Danska za 10 godina u potpunosti odustaje od uglja

Danska za 10 godina u potpunosti odustaje od uglja

Danska je prošle sedmice napravila još jedan hrabar potez koji bi ovoj nordijskoj zemlji defnitivno mogao zacementirati poziciju svjetskog lidera u aktivnostima vezanim uz čistu energiju i suzbijanje klimatskih promjena. Naime, danska vlada je najavila kako će u roku od 10 godina zemlja u potpunosti odustati od uglja kao energenta. Ugalj trenutno pokriva 20% danskih potreba za

Danska je prošle sedmice napravila još jedan hrabar potez koji bi ovoj nordijskoj zemlji defnitivno mogao zacementirati poziciju svjetskog lidera u aktivnostima vezanim uz čistu energiju i suzbijanje klimatskih promjena.

Naime, danska vlada je najavila kako će u roku od 10 godina zemlja u potpunosti odustati od uglja kao energenta. Ugalj trenutno pokriva 20% danskih potreba za energijom, no u posljednjih je par godina postepeno zamijenjen sa drugim izvorima energije kao što su biomasa i vjetroenergija.

Rasmus Petersen, danski ministar energije i klime, izjavio je za Copenhagen Post: “Ugalj je danas najjeftinije gorivo. A dugoročno ne možemo odabrati samo najjeftiniju opciju. Biti će teško dostići zadani cilj, ali sam uvjeren kako ćemo u saradnji sa industrijom ipak ostvariti zacrtano”.

Ovo je samo jedan od “zdravih” ciljeva kojih je Danska postavila za naredni period, a uključuju 100% energije iz OIE do 2050. godine; 100% energije iz OIE za grijanje i hlađenje do 2035. godine; 40% smanjenje emisija CO2 do 2020. godine; 50% energetskih potreba pokriveno iz vjetra do 2020. godine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu