Do 2012. će se izgraditi deset solarnih elektrana?

Do 2012. će se izgraditi deset solarnih elektrana?

U sastavu buduće poslovne zone Barban-Krvavci bit će i solarna elektrana. Cilj investitora je podići deset ovakvih elektrana, ukupne snage 7 MW, u Hrvatskoj. Solarnu elektranu će graditi firma Amnis energija iz Zagreba. Firmu je osnovao bivši direktor VA TECH, Werner Schoissengeier. Amnis energija ući će u partnerstvo s austrijskom firmom Green Source kako bi u Barbanu izgradila

U sastavu buduće poslovne zone Barban-Krvavci bit će i solarna elektrana. Cilj investitora je podići deset ovakvih elektrana, ukupne snage 7 MW, u Hrvatskoj.

Solarnu elektranu će graditi firma Amnis energija iz Zagreba. Firmu je osnovao bivši direktor VA TECH, Werner Schoissengeier.

Amnis energija ući će u partnerstvo s austrijskom firmom Green Source kako bi u Barbanu izgradila elektranu od jednog megavata koja će proizvoditi 1,2 miliona kWh električne energije godišnje.

Schoissengeier je izjavio kako je ovo prva elektrana te vrste u Hrvatskoj, te kako mu je cilj podići širom zemlje deset ovakvih elektrana koje će proizvoditi oko 105 miliona kWh godišnje, odnosno čija bi proizvodnja bila dovoljna za napajanje 2 600 domaćinstava.

Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na 22 miliona kuna. Schoissengeier je najavio kako će solarna elektrana u Barbanu proraditi u ljeto sljedeće godine, i da se nada kako će sve elektrane biti gotove tokom 2012.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply