Do 2025. solarna energija biće jeftinija od uglja

Do 2025. solarna energija biće jeftinija od uglja

Iako je do skoro važilo da je energija dobijena od Sunca skupa, njena cijena opada. Analize pokazuju da će za manje od 10 godina solarna energija biti jeftinija od one koju dobijamo od uglja.

Ove godine, u Maroku, biće završena najveća solarna energana u svijetu, koja će proizvoditi 510 megavata struje, dovoljno za snabdijevanje grada od dva miliona stanovnika.

Na obodu Sahare zakrivljena ogledala pokrivaju milion i po kvadratnih metara, što je jednako površini 200 fudbalskih igrališta. Upijaju sunčevu toplotu, i pretvaraju je u električnu energiju. Riječ je o najvećem solarnom postrojenju na svijetu – zajedničkom projektu saudijskog konglomerata ACWA, marokanske agencije za solarnu energiju i Evropske unije.

Investitori naglašavaju da izgradnja takvih kompleksa postaje unosan posao, jer cijene solarne energije postaju sve pristupačnije. Od 2009. niže su za 62%, a do 2025. godine, solarna energija biće jeftinija od energije dobijene od uglja. U Čileu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima već sada solarna energija košta manje od tri centa za kilovat sat.

U Maroku do 2020. godine planiraju da domaće solarne kapacitete povećaju na devet gigavata, što će zemlju koštati 9 mlrd USD.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply