Do 2030. godine čak 13% globalnih potreba za energijom biti će pokriveno iz solara

Do 2030. godine čak 13% globalnih potreba za energijom biti će pokriveno iz solara

Fotonaponski sistemi mogli bi zadovoljiti čak 13% globalnih potreba za energijom već 2030. godine, što je značajan predviđeni rast ukoliko u obzir uzmemo podatke da su u 2016. godini pokrili tek 2% globalnih potreba za energijom. Tako barem navodi Međunarodna agencija za obnovljivu energiju IRENA, prema kojoj je solarna industrija spreman za masovnu ekspanziju zahvaljujući drastičnom padu troškova.

Prognoza za 2030. predviđa između 1.760 i 2.500 GW instalirane snage iz fotonapona, dok je usporedbe radi trenutno u cijelom svijetu instalirano 227 GW. Stručnjaci ističu kako je do sada fotonapon na globalnoj razini smanjio emisije CO2 za 300 miliona tona, a 2030. bi ta cifra mogla narasti na čak 3 milijarde tona emisija CO2.

“Globalna potražnja za električnom energijom porasti će za više od 50% do 2030. godine, uglavnom u zemljama u nastajanju i razvoju”, rekao je generalni direktor IRENA-e, Adnan Z. Amin. “Za ispunjavanje ovog zahtjeva, uz istovremeno postizanje ciljeva razvoja i održivosti, vlade moraju provoditi politike koje omogućuju solaru da dostigne svoj puni potencijal”.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply