Do 2050. moguć porast temperature za više od dva stepena Celzija

Do 2050. moguć porast temperature za više od dva stepena Celzija

Zemlja je na putu da do 2050. prijeđe prag globalnog zagrijavanja od dva stepena Celzija zbog čega bi se opasno pogoršalo stanje s klimatskim promjenama, upozorilo je sedam vodećih naučnika na tom području.

“Promjena klime se događa sada i puno brže od predviđenog”, kazao je Robert Watson, bivši voditelj UN-ovog Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC).

Od 1990., razorne nepogode povezane s vremenskim prilikama: poplave, suše, sve jače oluje, toplinski udari i divlji požari zbog promjene klime su se brojčano udvostručile, ističe Watson i drugi naučnici u izvješću “Istina o promjeni klime” objelodanjenom prošle sedmice na konferenciji u Oxfordu.

Planet se već zagrijao za jedan stepen Celzija više u odnosu na predindustrijsko razdoblje, a već za deset godina bi to moglo iznositi 1,5 stepeni Celzija, upozorili su naučnici.

Oni smatraju da bi 195 država potpisnica Pariškog sporazuma iz prosinca 2015., koji predviđa “obuzdavanje” porasta globalne temperature na ispod 2 stepena pa čak i 1,5 stepen, trebale “udvostručiti i učetverostručiti” napore u postizanju tog cilja.

“Mislim da je pošteno reći da doslovce nema šanse da se ispuni cilj od 1,5 stepena Celzija”, kazao je Watson.

Naučnici tvrde da je potrebno hitno “dekarbonizirati” globalnu ekonomiju, a da bi se to postiglo treba poboljšati energetsku učinkovitost, preći na obnovljive izvore energije i ukinuti potpore za fosilna goriva.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply