Dodik najavljuje gradnju nove termoelektrane u Gacku

Dodik najavljuje gradnju nove termoelektrane u Gacku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Smederevu, da će u narednih nekoliko mjeseci otputovati u Kinu, što će biti prilika da se definišu svi segmenti dogovora koji su postignuti u Beogradu sa predstavnicima kineskih kompanija koje će učestvovati u nekim od infrastrukturnih projekata u Srpskoj.

Dodik je istakao da mu je čast što se sastao sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom i da ga je impresionirala činjenica da je upoznat o projektima koje Kina ima na prostoru RS, kao i to da je kineski predsjednik ohrabrio dalje razgovore i saradnju.

On je rekao da je Xi Jinping zahvalio za veoma uspješnu realizaciju projekta Termoelektrane Stanari koja već radi i za razgovore sa kineskim partnerima, koji bi trebalo da dovedu do izgradnje nove termoelektrane u Gacku, ali i auto-puteva koje RS želi da izgradi.

“Xi Jinping je ohrabrio da se što više razgovara i sarađuje sa kineskim partnerima i u tom pogledu mislim da mu je poznata i situacija u BiH, u kojoj Republika Srpska uspješno sarađuje sa Kinezima”, rekao je Milorad Dodik.

Dodik je istakao da je njegov susret sa Jinpingom i predstavnicima kineskih kompanija bio veoma važan za Republiku Srpsku i njenu dalju afirmaciju.

On je podsjetio da je juče u Beogradu potpisan protokol sa kineskom kompanijom o izgradnji TE Gacko.

“Razgovarali smo i sa ostalim kineskim partnerima – njihovom Razvojnom bankom o izgradnji auto-puta koji Srpsku treba da spoji sa Srbijom, dakle dionica od granice prema Bijeljini i Brčkom i auto-putu od Banjaluke do Prijedora, što su stvari koje su u finalizaciji dogovora”, rekao je Dodik.

On je potvrdio da je tokom susreta sa nekim od članova brojne kineske delegacije bilo riječi o finansijskom učešću njihovih banaka i drugih poslovnih sistema na tržištu Republike Srpske.

“Razgovarao sam o tome da uspostavimo slobodne ekonomske zone po uzoru na ono što možemo da vidimo u Kini, koje povlači otvaranje mnogo radnih mjesta. To su teme o kojima smo razgovarali i na neki način finalizirali”, rekao je predsjednik RS, prenosi Srna.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply