Dortmundska Borussia dobija ekostadion

Dortmundska Borussia dobija ekostadion

Petogodišnji sponzorski ugovor vrijedan devet miliona eura s kompanijom “Q.cells” potpisao je aktuelni bundesligaški nogometni prvak, dortmundska Borussia. Rije荠je o jednom od najvećih svjetskih proizvođača opreme za proizvodnju solarne energije, s bazom u Bitterfeld-Wolfenu, koji je lani plasirao svoje proizvode u 32 zemlje svijeta, te, s ukupno 2379 zaposlenika, obrnuo 1,3 milijarde eura. Novi  će partner kluba

Petogodišnji sponzorski ugovor vrijedan devet miliona eura s kompanijom “Q.cells” potpisao je aktuelni bundesligaški nogometni prvak, dortmundska Borussia.

Rije荠je o jednom od najvećih svjetskih proizvođača opreme za proizvodnju solarne energije, s bazom u Bitterfeld-Wolfenu, koji je lani plasirao svoje proizvode u 32 zemlje svijeta, te, s ukupno 2379 zaposlenika, obrnuo 1,3 milijarde eura.

Novi  će partner kluba na krov Borussijinog stadiona, Signal-Iduna-Parka, montirati fotonaponske sisteme solarne energije kojim će najveći njemački stadion (kapacitet 80.720 gledatelja) postati u potpunosti energetski neovisan, a pri tome još i proizvesti dovoljno električne energije za pokoje okolno naselje, čime će klub još nešto i zaraditi.

“Žuto-crni”, međutim, neće postati prvi “zeleni” klub u Bundesligi. Otprije se sunčevom energijom fotonaponskih sistema postavljenih na krovu stadiona napajaju u SC Freiburgu.

(Izvor: www.sarajevo-x.com)

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu