Drvo iz Potkozarja grije Evropu – Presudni kvalitet i povoljna cijena

Drvo iz Potkozarja grije Evropu – Presudni kvalitet i povoljna cijena

Ogrjevno drvo, jedan je od najtraženijih domaćih proizvoda na tržištu zemalja Evropske unije. Presudan je niz faktora, ali prije svega, povoljna cijena i kvalitet drveta, izvještava RTRS.

Јedna paleta ogrjevnog drveta u zemljama Evropske unije košta oko 160 KM. Proizvodnja ogrjevnog drveta osnovni je izvor prihoda za većinu prijedorskih drvoprerađivačkih preduzeća. Tako drvoprerađivačka preduzeća s područja Prijedorske regije mjesečno u zemlje Evropske unije izvezu hiljade kubnih metara ogrjevnog drveta.

Najviše se izvozi u Italiju, Austriju i Njemačku. Zbog potražnje za drvetom, u prijedorskim pilanama povećava se broj radnika.

Brane Sredić, vlasnik preduzeća Bars kompani iz Prijedora kaže da izvozi pretežno u Italiju, a nešto i u Austriju.

– Naše je drvo kvalitetno i traženo. Sad traže pretežno suho drvo i sad sam primoran da pravim sušaru – kaže Sredić.

Da je preko granice sve veća potražnja za domaćim drvetom potvrđuje i podatak da se mjesečno isporuči hiljade kubnih metara drveta. Puni šleperi stalno su na putu.

Ratko Macanović, predsjednik Klastera drvne industrije i industrije namještaja Drvo PD, kaže da sa područja prijedorske regije 20 do 30 firmi svaki drugi, treći dan isporuči jedan šleper.

Najskuplji domaći proizvod od drveta su dijelovi za podove, čija cijena dostiže i do 3.000 KM za kubni metar domaćeg hrasta, javlja RTRS.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply