Državni poticaji za uštedu energije u obiteljskim kućama i stambenim zgradama

Državni poticaji za uštedu energije u obiteljskim kućama i stambenim zgradama

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja prošle je sedmice predstavljen novi sistem elektronskog izdavanja dozvola za gradnju i upotrebu, tzv. e-dozvole. Usput su najavljeni i neki novi projekti, a još je jednom istaknuto da uskoro kreću subvencije za energetsku efikasnost u zgradarstvu. Iako se o energetskom certificiranju zgrada učestalo govori već mjesecima barem smo mi više

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja prošle je sedmice predstavljen novi sistem elektronskog izdavanja dozvola za gradnju i upotrebu, tzv. e-dozvole. Usput su najavljeni i neki novi projekti, a još je jednom istaknuto da uskoro kreću subvencije za energetsku efikasnost u zgradarstvu.

Iako se o energetskom certificiranju zgrada učestalo govori već mjesecima barem smo mi više puta o tome pisali početkom godine nastala je prava pomutnja oko toga šta se mora, a šta ne certificirati”¦ Dakle, razjasnimo: niti jedan objekat ne treba imati energetski cetifikat ako se trenutačno koristi, odnosno ako se u njemu živi ili radi. Međutim, ako se objekat  bilo da je riječ o postojećim stambenim, poslovnim, mješovitim, javnim zgradama ili pak novogradnji, pa čak i zgradama u fazi gradnje želi prodati, iznajmiti ili dati u leasing, mora imati energetski certifikat. Izuzetak su jedino ruševine objekta i samostojeći objekti površine manje od 50 metara kvadratnih, kao što su primjerice manje vikendice i pomoćni objekti. Stanovi u zgradama, bez ozbira na njihovu pojedinačnu površinu, moraju imati energetski certifikat!

Dio novca i građanima

To je posebno bitno uzme li se o obzir skorašnji projekat Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a riječ je o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu. Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost tokom ove godine u sklopu programa energetske obnove stambenih zgrada planira sufinansirati projekte sa 97 miliona kuna. Dio tog novca dobit će i građani koji će se posredovanjem jedinica lokalne samouprave ili upravitelja zgrada moći kandidirati za natječaje Fonda. Sredstva će se davati za obnovu fasada, toplinsku izolaciju, termoizolaciju krova, zamjenu stare stolarije, ali i za
ugradnju sistema za korištenje obnovljivih izvora energije. Raspisivanje natječaja očekuje se u martu.

Međutim, prema najavama ministrice Anke Mrak Taritaš, u energetskoj obnovi stambenih zgrada neće moći sudjelovati oni objekti koji nemaju energetski certifikat. Naime, na novinarski upit moraju li i stanovi površine manje od 50 kvadrata u zgradama imati certifikat, ministrica je potvrdno odgovorila, a usput istaknula zašto je energetski certifikat poželjan zapravo za sve nekretnine.

– I stanovi površine manje od 50 kvadrata moraju imati certifikat ako se prodaju ili iznajmljuju, ali neusporedivo je bolje da cijela zgrada ima energetski certifikat, a ne samo pojedini stanovi. Uskoro krećemo u energetsku obnovu fasada i oni koji ne budu imali certifikat, neće moći konkurirati za sredstva za obnovu fasada izjavila je.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost i prije je subvencionirao energetsku efikasnost zgrada, dok su građani koji su podnosili prijave na natječaje županija, gradova ili općina na čijem se području nalazi obiteljska kuća, morali, među ostalim, dostaviti dokaz o prebivalištu i vlasništvu nad objektom te posjedovati odgovarajući pravomoćni akt kojim je dopuštena gradnja obiteljske kuće u kojoj se planira provedba projekta.

Više neće biti korupcije

Država za obiteljske kuće i zgrade namjerava platiti 40 posto troškova za obnovu fasada ili zamjenu sistema grijanja, dok konkretni kriteriji za natječaj koji se očekuje početkom marta još nisu poznati, ali prema najavi, certifikat će biti jedan od njih.

No, osim energetske efikasnosti, u Ministarstvu je bilo riječi o novom sistemu elektronskog izdavanja dozvola za gradnju i upotrebu, tzv. e-dozvole. Riječ je o projektu vrijednom 1,4 miliona kuna, koji bi do početka aprila trebao zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj, a cilj mu je maksimalno skratiti dosadašnji dugotrajan i kompliciran postupak izdavanja dozvola potrebnih za gradnju na maksimalno 30-ak dana.

Tako bi građani, odnosno projektanti putem online aplikacije https://dozvola.mgipu.hr mogli sami podnositi zahtjeve za dozvolu, a istodobno će u svakom trenutku moći vidjeti u kojoj se fazi nalazi njihov zahtjev. Osim toga, dostupni će im biti i podaci o svim nadleženim uredima, ovlaštenim arhitektima, prostornim planovima, zakonskoj regulativi i proceduri izdavanja dozvola.

– To je automatizirani postupak izdavanja dozvola. Više nema mogućnosti da bilo ko radi na drukčiji način, sve procedure su složene i ne može se niti jedna faza preskočiti. Ako je sva predana dokumentacija uredna, dozvola može biti izdana u istom danu rekla je ministrica i dodala kako je tim sistemom smanjen prostor za korupciju, dok je težište odgovornosti na projektantima koji moraju dostaviti svu potrebnu dokumentaciju, a referenti će samo pratiti usklađenost zahtjeva s prostornim planovima.

Edukacija službenika

Da bi sistem zaživio, u cijeloj Hrvatskoj počinje obuka 900 službenika koji će raditi na izdavanju dozvole u 53 područna ureda, a izrađena je i web aplikacija za referente. Do kraja godine najavljeno je još nekoliko projekata: e-arhiva, u kojoj bi trebale biti pohranjene sve već izdate dozvole, e-certifikat za energetsku efikasnost zgrada i e-inspektor koji bi trebao nadgledati rad u sistemu. Priprema se i jedinstvena baza o kretanju cijena na tržištu nekretnina.

Izvor:
(domidizajn.jutarnji.hr)

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu