Eiffelov toranj postaje energetski neovisan

Eiffelov toranj postaje energetski neovisan

UGE International, u partnerstvu sa Société d”™Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), instalisao je dvije VisionAIR5 vjetroturbine vertikalnom osom na Eiffelovom tornju u sklopu sveobuhvatne obnove i nadogradnje spomenika. Smještena iznad drugog nivoa tornja, vjetroturbina proizvodi preko 10,000 kWh električne energije godišnje pokrivajući tako potrošnju svih komercijalnih aktivnosti na prvom nivou tornja. Obe UGE VisionAIR5 vertikalne vjetroturbine su

UGE International, u partnerstvu sa Soci̩t̩ dӪExploitation de la Tour Eiffel (SETE), instalisao je dvije VisionAIR5 vjetroturbine vertikalnom osom na Eiffelovom tornju u sklopu sveobuhvatne obnove i nadogradnje spomenika.

Smještena iznad drugog nivoa tornja, vjetroturbina proizvodi preko 10,000 kWh električne energije godišnje pokrivajući tako potrošnju svih komercijalnih aktivnosti na prvom nivou tornja.

Obe UGE VisionAIR5 vertikalne vjetroturbine su obojene istom bojom kao i sam toranj kako ne bi narušavali prepoznatljivi izgled tornja, a postavljene su 120 metera iznad zemlje kako bi se iskoristila maksimalna proizvodnja električne energije. Montaža turbina na ovoj visini je predstavljao veliki tehnički izazov zahtijevajući da se svaka komponenta podiže pojedinačno i veže sa užetom iznad drugog nivoa tornja.

“Eiffelov toranj je najpoznatija građevina u svijetu i mi smo ponosni da je naša napredna tehnologija izabrana za održivu budućnost tornja.”, izjavio je Nick Blitterswyk, CEO UGE

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply