Električna mreža bez stakleničkih plinova koštat će do 400 milijardi

Električna mreža bez stakleničkih plinova koštat će do 400 milijardi

Investitori će do 2050. morati uložiti do 400 milijardi eura u gradnju europske električne mreže koja gotovo i neće emitirati štetne stakleničke plinove, navodi se u izvješću objavljenom u utorak. Ispunjenje zacrtanih ciljeva o smanjenju stakleničkih plinova u idućih 35 godina zahtijevat će ogromna ulaganja, pokazuje istraživanje stručnjaka u toj industriji. – Emisija plinova blizu

Investitori će do 2050. morati uložiti do 400 milijardi eura u gradnju europske električne mreže koja gotovo i neće emitirati štetne stakleničke plinove, navodi se u izvješću objavljenom u utorak.

Ispunjenje zacrtanih ciljeva o smanjenju stakleničkih plinova u idućih 35 godina zahtijevat će ogromna ulaganja, pokazuje istraživanje stručnjaka u toj industriji.

– Emisija plinova blizu nule do 2050. znači da će biti potrebno 100 do 400 milijardi eura ulaganja u prijenos električne energije, objavio je konzorcij e-Highway2050 kojeg dijelom financira Europska komisija.

– Projekt je nedvosmisleno utvrdio da mreža iz 2030. neće biti dovoljna u 2050., navodi konzorcij koji, među ostalima, uključuje francuskog operatera sustava za transmisiju energije RTE, te njemački Amprion i belgijsku Eliju.

Brzo širenje mreže potaknuto je povećanjem proizvodnje “posebno iz Sunčeve energije i iz energije vjetra”, navodi se u priopćenju.

Povjerenik Europske unije za klimu Miguel Arias Canete zatražio je da se do 2050. emisija štetnih plinova na globalnoj razini smanji najmanje za 60 posto u odnosu na razinu iz 2010., odnosno nadomak nuli ili čak i više do 2100.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply